Suplements 26/04/2021

La moda 080 que convida a somiar

L’elegància dels clàssics contrasta amb l’experimentació dels debutants en la primera jornada de desfilades

Maria Almenar
4 min
Un grup de models amb peces d'Avellaneda

BarcelonaLa moda reclama la seva funció més oblidada durant la pandèmia: la de fer somiar amb peces sofisticades que invitin a l’evasió. Aquest poderós reclam ha articulat la primera jornada del 080 Barcelona Fashion, que enguany ha estrenat emplaçament modernista: la Casa Milà de Barcelona com a plató virtual per mostrar les col·leccions dels dissenyadors i les marques participants.

El glamur envaeix la passarel·la

El dandi Juan Avellaneda ha estat l'encarregat d'obrir el calendari de desfilades digitals fent gala del seu esperit hedonista amb un discurs que exaltava la joie de vivre: “Tenia ganes d’escapar-me d’aquesta realitat grisa poblada de xandalls per recrear, a través de l’elegància, un món màgic que ens convidi a celebrar la vida”. Per transmetre el seu concepte de bellesa, Avellaneda recrea al pati de la Pedrera un bosc de fades en clau contemporània, on els models exhibeixen els looks de la nova col·lecció envoltats de vegetació. No hi falten els trets estilístics que formen l’ADN del dissenyador de les celebrities: la sastreria clàssica, la camiseria i l’esmòquing per a home i dona amb un original estampat inspirat en la porcellana xinesa. “Són peces que no tenen gènere i canvio els patrons per adaptar-los a cada silueta”, explica. Avellaneda també opta pels vestits inspirats en patrons de sastreria amb volums sorprenents i detalls femenins com llaçades i plomes. Cromàticament, la col·lecció es tenyeix de tonalitats pures i vibrants: blau Klein i vermell per acompanyar el blanc i el negre.

Altres propostes d'Avellaneda
Dues propostes masculines d'Avellaneda

Per la seva banda, Menchén Tomàs ha tret a la llum la moda emocional amb una proposta festiva que reivindica l’artesania i la passió per l’ofici. Així es concebia Duende: “Tothom té a dins un talent innat i aquesta força màgica m’ha servit d’inspiració”, aclareix Olga Menchén. La dissenyadora fa gala de la seva destresa en un dels pisos de la Casa Milà, a través d’una col·lecció sofisticada farcida de volums volàtils, teixits iridescents, colors radiants, vestits llargs que fan caure d'esquena i detalls on s’aprecia el fet a mà: estampats propis de cartes astrals, flors brodades i un laboriós vestit nupcial amb gairebé un centenar de peces cosides artesanalment que tanca la desfilada. “Sempre m’ha preocupat la confecció ben feta amb peces boniques que perdurin per fer front a la indústria de la moda ràpida”, denuncia la dissenyadora barcelonina.

Un vestit de Menchén Tomàs
Dues propostes de la dissenyadora barcelonina

Qui també apel·la als sentiments és The Label Edition amb una col·lecció que vinculava l’amor amb la identitat personal. “La nostra roba és còmoda, però desprèn caràcter, fantasia i alegria”, diu Veronique V. von Siebenthal, una de les impulsores d’aquesta firma nativa digital. La desfilada, amb la música en directe de la cantant Tina Rose, ha exhibit les peces característiques de la marca: bruses estampades amb volants i volums exagerats, baggy pants de colors vius, vestits asimètrics i botons daurats situats estratègicament al coll i als punys.

Un vestit de The Label Edition
Una camisa de The Label Edition

Moda amb consciència

La moda reflexiva d’Eñaut encapçala els talents emergents amb la seva proposta masculina Logging 4%. Aquesta vegada el dissenyador basc establert a Barcelona denuncia la desforestació i l’explotació forestal: “És una col·lecció dramàtica que convida l’espectador a reflexionar”. Al terrat de la Pedrera, els models s’estructuren en tres blocs amb looks monocromàtics de color beix, verd caqui o bé negre excepte algunes propostes bicolor i estampats de quadres. “La formalitat i la informalitat en el vestir es fusionen a través d’un nou patró que s’adapta a totes les ocasions”, afegeix. Abrics i peces de sastreria en versió còmoda, camises oversize, dessuadores i un detall que és un fetitxe del mayeix creador: els mosquetons que utilitza per ajustar la roba.

Una proposta d'Eñaut
Un model amb vestit d'Eñaut

Els dissenyadors debutants tanquen aquesta primera jornada del 080 amb dues propostes contraposades. D’una banda, la firma toledana Antonio Marcial hi ha presentat en un entorn intimista el seu estil genderless: “M’agrada desconstruir els codis femení o masculí a través dels patrons que trenco expressament per tornar a crear noves peces intercanviables”, explicava Antonio Viéitez. Una col·lecció d’aires minimalistes, peces amb obertures estratègiques i tons suaus, excepte el denim.

Dues propostes de Marcial

Per contra, el malagueny Álvaro Calafat denuncia els vicis de la indústria de la moda amb una proposta experimental de caràcter temporal basada en la reconversió dels patrons clàssics i les tècniques artesanes que acompanya amb complements de pell.

Un vestit d'Álvaro Calafat

 

stats