Amb ulls de joc
Suplements 23/09/2022

Mocadors de tela: la màgia de la simplicitat

Us heu aturat mai a observar l’espectacle d’un infant jugant amb un mocador? Pocs materials hi ha tan versàtils, no és ben bé res però pot ser qualsevol cosa

2 min
Mocadors de colors penjats
  • Tipus de joguina: Material no estructurat, normalment quadrat. Pot ser de cotó, seda o materials sintètics i mesurar des de 60 fins a 100 cm
  • Edat: Evolutiva, des del naixement i durant tota la infantesa
  • Possibilitats: Com a peça d’exploració i amagatall per als nadons. Per disfressar-se, fer cabanes i infinitat de jocs simbòlics
  • Metodologia/pedagogia: Molt utilitzat en la pedagogia Waldorf

Si la setmana passada parlàvem de les caixes de cartró, els mocadors de tela són els seus cosins germans. El cert és que no són una família gaire extensa perquè pocs materials hi ha tan versàtils i polivalents com aquests dos. És increïble com una peça de roba pot ajudar els infants a construir mil universos diferents.

El valor de les peces no estructurades

Potser el valor principal és que aquest tipus de materials evolucionen amb el seu joc. Un mocador és ideal per als nadons: no s’escapa, s’hi poden amagar, el poden arrugar… Més endavant, pot ser la manta de la nina i alhora el mocador per penjar-se-la a l’esquena. També és bonic que descobreixin que la mateixa tela pot fer de capa i de faldilla i també del mar per on navega la barca amb els clics.

Mocadors i cavalls.

La quantitat és important

No és el mateix tenir un mocador que tenir-ne sis. El joc amb aquest material es multiplica. Si abans tenien el mar amb un mocador blau, ara poden tenir la gespa amb un de color verd i una muntanya amb un de marró. I amb un grapat d’agulles d’estendre a prop poden fer la teulada i les parets de la seva cabana.

I qualsevol mocador val?

Sí. Però passa com amb una joguina de plàstic: funciona igual que una de fusta però aporta coses diferents. Un mocador tipus gasa de cotó, amb colors harmònics i una transparència que deixa passar la llum, farà sensació de refugi un cop dins de la cabana que acaben de construir, però alhora permetrà veure què passa a l’exterior. A més, si el tires enlaire cau lentament. És una riquesa que aporta al joc i a l’espai que un mocador de polièster no pot donar.

Conclusió

Us veiem venir: ara esteu pensant que cal comprar un mocador car o de tendència. No té res a veure amb això: parlem de desenvolupar la sensibilitat cap a la bellesa, la dels nostres infants però també la nostra. D’implementar un criteri exigent a l’hora de triar joguines. Perquè fer-ho, a més d’acostar-nos a la bellesa i la simplicitat, ens farà més sostenibles. Perquè potser el mocador el trobem al calaix de l’àvia i no a les millors botigues de joguines.

stats