Info/gràfica

A casa i més en castellà: així llegim els catalans

A part de passejar, fer esport o mirar sèries, la lectura és una activitat imprescindible per gaudir del temps lliure a casa nostra

2 min
Portada LLEGIR

Quants lectors habituals tenim?

El Baròmetre d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres mostra que el 68,2% dels catalans tenen l’hàbit de llegir en el seu temps lliure. En el conjunt de l’estat espanyol, aquesta xifra és del 64,1%. Segons les dades, les dones llegeixen més per oci que els homes en tots els trams d’edat. 

www
Hàbits de lectura

La llengua catalana guanya adeptes

A Catalunya, el 38,9% dels lectors de llibres prefereixen llegir en català. A les Balears, aquest percentatge és del 10,7%, i al País Valencià, del 3%. Tanmateix, en els últims anys el català ha guanyat 17,7 punts percentuals com a llengua de lectura habitual entre els lectors.

ddd
Lectura en català com a primera opció

Alta taxa de publicació

A Catalunya es publiquen al voltant de 100 llibres al dia, una mitjana de més de quatre per hora. Segons dades recollides per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, entre els anys 2012 i 2021 es van publicar 375.639 volums, dels quals 95.096 estaven escrits en català, el 25,3% del total. En el conjunt de l’Estat, la taxa de publicació per habitant és més elevada que en altres països europeus, a causa de la duplicitat de llibres per raó de llengua i un sistema educatiu propi que fa que cada comunitat autònoma tingui llibres de text diferenciats.

SSS

Què ens agrada llegir

La narrativa, sigui en format novel·la o conte, arrasa entre els llibres més llegits per oci.

Temàtica preferida pels lectors
eeee
Gèneres narratius preferits
Com és reparteixen el 76,6% dels lectors de literatura
GGG
On conseguim les obres
Origen de l'últim llibre llegit

Enlloc com a casa

Sigui al sofà, al llit, a la taula del menjador o al balcó, el lloc més habitual de lectura és casa nostra. Una manera de trobar moments per gaudir de la lectura en altres indrets és portar sempre a sobre un exemplar de butxaca o l’e-book. D’aquesta manera, no recorrerem tant al telèfon mòbil quan esperem l’autobús o tinguem una estona morta després de dinar a la feina.

SSSS
On llegim
Resposta múltiple

La temàtica, fonamental

Per a la majoria de lectors, el principal motiu pel qual escullen un llibre o un altre és l’argument, seguit de l’autor i dels consells de familiars o amics. 

Principal motiu per escollir un llibre
llll
Infografia al paper de l'ARA Diumenge
cacac
stats