02/06/2023

Invencible

2 min

Joan Jordi Miralles ha tornat a Mallorca per presentar la seva darrera novel·la, Triomfador (Males Herbes), a la Fira del Llibre de Palma. No és la primera vegada que l’escriptor més implacable de la seva generació trepitja l’illa, on ha aconseguit, en una trajectòria envejable, guardons de prestigi talment el premi de narrativa Vila de Lloseta amb L’úter de la balena (Moll, 2010), una irredempta distopia de supervivència extrema, o el Premi Pare Colom de teatre amb Això és Àustria (Lleonard Muntaner, 2012), una mordaç paròdia thomasbernhardiana del gremi lletraferit.

Qui conegui les històries tèrboles, l’estil detallista i el control absolut del ritme i tempo narratològics de Joan Jordi Miralles sap que el responsable de L’Altíssim (Premi Andròmina, Tres i Quatre, 2005) o La intimitat de les bèsties (Premi Marian Vayreda, Empúries, 2017) és un narrador sense misericòrdia, dotadíssim per a la composició d’imatges violentes i un fabulador nat que ens proposa fascinants històries de redempció i de mística descarnada. Però és segurament amb Triomfador que l’escriptor i cineasta arriba a un cim d’impietat. Hi explica la història d’un al·lot de 13 anys que es diu Ulisses i que fitxa pel Barça com a jugador de bàsquet, però el seu pas per La Masia és un carrusel d’horrors a partir d’escenes tòrrides descrites amb una distància objectiva, freda i crua que ens fa pensar en un cruel text de Michel Houellebecq o en fotogrames colpidors de Michael Haneke o Ulrich Seidl.

Una de les múltiples virtuts de la novel·la de Miralles és que desbudella el relat esportiu prototípic, en efecte triomfalista i d’aquí l’irònic títol, i en aquesta dramàtica contorsió ofereix les entranyes al descobert com en un quadre de Francis Bacon. També basteix una natura morta devastadora dels abusos, dels maltractaments, dels egos tòxics o del bullying en una selvàtica llei del més fort que aniquila ànimes i il·lusions. Tanmateix no és un text documental, sinó una autèntica obra literària, ambiciosa, i com a tal implica la fusió i dosificació de recursos expressius que van a la recerca de la bellesa i de l’impacte estètic. Triomfador de Joan Jordi Miralles és una trasbalsadora obra d’art textual que violenta i meravella alhora, un dels llibres de l’any, una valenta i treballada proposta narrativa, així com una obra que perdurarà per l’audàcia i pels finíssims retrats psicològics. El llibre, terrible i enlluernador, esdevé una catarsi sobre alguns dels molts mals del món que ens obliga a enfrontar-nos a les misèries més sòrdides de la raça humana tot constatant que la literatura és encara un laboratori i una arma implacables.

'Triomfador'. Males Herbes. 208 pàgines. 18 €.
stats