OCI
Suplements 15/06/2023

Quants anys té el teu fill? Aquesta és la pel·lícula de Harry Potter que pot veure

Us ajudem a triar quin dels vuit films és el més adequat en funció de l'edat

3 min
Harry Potter y la piedra filosofal

BarcelonaPer primera vegada, tota la saga de Harry Potter està disponible en una plataforma amb doblatge en català. A HBO Max hi teniu les vuit pel·lícules, i hem pensat que podríem aprofitar l’ocasió per repassar-les. Quines són les més adequades en funció de l'edat?

A partir dels 7 anys

Harry Potter i la pedra filosofal

La més màgica i especial de les pel·lícules de Harry Potter. La canalla gaudeix especialment del dia a dia a Hogwarts i la dinàmica entre Harry, Ron i Hermione. Aquesta última és un model de nena intel·ligent, capaç i valenta. Es menciona la mort dels pares d’en Harry i els personatges es troben en situacions perilloses davant criatures fantàstiques que poden espantar alguns nens. Però cap personatge pren mal i els personatges treballen en equip per sortir victoriosos de les aventures.

A partir dels 8 anys

Harry Potter i la cambra secreta

Continua amb el mateix esperit que el film anterior, aquest cop amb el misteri d’una cambra que en Harry i els seus amics hauran de desxifrar. Cotxes voladors, un elf entranyable que es diu Dobby i l’eterna picabaralla entre en Harry i en Draco Malfoy marca el ritme d’una pel·lícula que segueix el dia a dia de l’escola i on predomina el to de comèdia. Però també hi ha escenes amb monstres com ara aranyes gegants que poden espantar alguns nens.

A partir dels 9 anys

Harry Potter i el pres d’Azkaban

Té un to una mica més fosc que les pel·lícules anteriors sobretot a causa dels dementors, uns personatges terrorífics que serveixen per establir el tema central de la pel·lícula: tots tenim pors però ens hi podem enfrontar. La dinàmica del curs escolar continua vertebrant la història, amb professors temibles com el carismàtic Severus Snape. En Draco Malfoy continua fent de les seves per intentar vèncer (sense èxit, és clar) en Harry i els seus amics. 

A partir dels 11 anys

Harry Potter i el calze de foc

Els personatges ja són adolescents i els enamoraments prenen una importància nova en la nissaga. La celebració d’un torneig a Hogwarts permet que entrin a l'escola personatges nous que estimulen les hormones dels protagonistes i són una ocasió per lluir uns efectes especials espectaculars, els millors de la nissaga fins a aquell moment. Hi ha dracs, serps i un to una mica més fosc que en les tres pel·lícules precedents. Això ja no és una pel·lícula per a nens.

A partir dels 11 anys

Harry Potter i l’orde del Fènix

És una pel·lícula més madura i política, amb el Ministeri de la Màgia iniciant una campanya per desacreditar en Harry i que ningú cregui que en Voldemort ha tornat. En Harry també experimenta canvis d’humor relacionats amb l’adolescència i arriba a perdre el control. El tema de la pel·lícula gira al voltant de fer-se responsable de les pròpies decisions. Hi ha una mort important que marca el pas cap a un to definitivament més fosc.

A partir dels 12 anys

Harry Potter i el misteri del Príncep

La pel·lícula comença amb l’anunci de l’arribada de l’era més fosca coneguda fins a aquell moment per en Harry i els seus amics. Els seguidors de Voldemort ataquen i es produeix la sensació que els personatges no estaran segurs enlloc. El que marca el punt d’inflexió és la mort d’un personatge clau al final del film que pot provocar un impacte fort en els espectadors més petits. Independentment de l’edat, cal assegurar-se que s'està preparat per a aquesta escena. 

A partir dels 13 anys

Harry Potter i les relíquies de la mort part 1 i part 2

És l’inici de la guerra de Voldemort contra Harry Potter i els seus aliats. Moren molts personatges, entre els quals un de particularment estimat. També és la primera pel·lícula que no té Hogwarts com a escenari, el to general és més dur i fosc i es dirigeix a un públic més madur que el de les pel·lícules anteriors. Una escena de tortura és particularment crua. És la pel·lícula en què Harry Potter es troba definitivament en un territori més adult.

La segona part és la més intensa de les pel·lícules de la nissaga. Bona part de la pel·lícula consisteix en una batalla i hi ha moments en els quals veiem patir realment els personatges. Hi ha personatges secundaris que moren i la situació és agònica. El missatge de l’última entrega és que tot heroi necessita els seus amics per sortir-se’n. Els valors que guien les accions dels personatges estan relacionats amb el coratge davant les grans adversitats i el sacrifici.  

stats