Videojocs
Suplements 14/03/2022

'Gran Turismo 7', la frontera invisible entre el món real i el món virtual

Analitzem la setena entrega del popular videojoc de conducció, un retorn als orígens que vol ser un nou referent del segment

3 min
Real o digital?

Ja fa temps que la frontera entre el món real i el món virtual és cada cop menys tangible. Potser en comptes de món real hauríem d’anomenar-lo món físic o sensible, ja que el món virtual o digital és igual de real que el que podem tocar o olorar. De fet, ara ja hi ha cotxes físics que es poden comprar amb bitcoins o emmagatzemar-ne l'historial de servei i revisions en un NFT o token. No és estrany, doncs, que un videojoc amb milions de seguidors a tot el món ocupi un espai difús entre el que és real i el que és digital o virtual.

No es tracta aquí de fer cap tractat de filosofia, tot i que possiblement Descartes o Kant haurien gaudit força d’haver pogut jugar a una videoconsola. Seria interessant veure el filòsof racionalista francès veient com els pilots de Fórmula 1 s’entrenen en simuladors on memoritzen els punts clau del circuit i fan ajustaments als seus cotxes virtuals com a mètode de preparació de cara als grans premis reals.

Ara fa 25 anys, l’any 1997, es va presentar el primer Gran Turismo de la història per a la consola Play Station. Sí, ja fa 25 anys del llançament del videojoc de conducció més popular de tots els temps. I si recordem haver jugat a aquella primera edició del Gran Turismo és que potser ja no som tan joves com pensàvem. Un quart de segle després l’estudi Polyphony Digital acaba de presentar la setena edició d’aquest popular videojoc de conducció, que sap combinar el bo i millor dels arcades i dels simuladors de conducció. Ja sé que hi ha altres jocs més realistes (Assetto Corsa, Dirt Rally o altres títols), però cal reconèixer que no hi ha cap altre joc de conducció que hagi arribat a la popularitat que ha assolit la saga Gran Turismo.

Gran Turismo 7 és també el primer videojoc de la saga que surt alhora per a dues plataformes de generacions diferents com Play Station 4 i Play Station 5. Això vol dir que el producte final es veurà condicionat per la consola, la seva potència i resolució gràfica, però també per la qualitat de definició del nostre televisor. Amb tot, sembla que no cal preocupar-se massa si encara no tenim la PS5 o una televisió molt nova, ja que aquest Gran Turismo 7 vol ser un retorn als orígens de la saga, amb un menú i jugabilitat similars a les del Gran Turismo 4, un títol llançat l’any 2004 que molts fans consideren el millor de la saga. El Gran Turismo 7 manté el mode multijugador en línia heretat de Gran Turismo Sport, però recupera el mode campanya tradicional per a un sol jugador i que consisteix en una progressió contínua de vehicles cada cop més cars i potents.

Que aquest videojoc no és només un videojoc queda clar amb la participació de les principals marques en la presentació i elaboració de prototips o Vision GT que deixen via lliure a la seva imaginació per construir cotxes de somni. Al llarg dels mesos el joc anirà rebent actualitzacions que inclouen els models i prototips que han d’anar creant els fabricants en exclusiva per a aquest nou videojoc. 

També queda clar que Gran Turismo 7 no és només un joc de conducció. La novetat d’aquesta edició és l’espai anomenat cafeteria, on els jugadors hauran de completar missions que tenen com a finalitat interactuar amb esdeveniments rellevants de la història i la cultura automobilística, industrial i mundial dels últims 150 anys. Una altra funció, ja coneguda, és l’anomenada Scapes, on els jugadors poden fer fotos dels seus cotxes personalitzats i compartir-les amb la resta d’usuaris del videojoc i rebre els seus “M’agrada”, com si fos una xarxa social més.

stats