Monarquies

Kate Middleton es disculpa i apunta a un experiment amb l'edició dels retocs de la imatge retirada per les agències

Els 'royals' atien noves especulacions quan intentaven combatre les de la salut de la princesa de Gal·les

4 min
Imatge de la princesa de Gal·les i els seus fills que aquest diumenge va ser distribuïda pel palau de Kensington.

LondresTret al peu de la monarquia britànica. Un més. Una fotografia difosa aquest diumenge pel Palau de Kensington, en què apareix la princesa de Gal·les amb els seus tres fills, ha estat retirada de la circulació per cinc de les grans agències d'imatges del món. La raó? Ha estat manipulada, fet confirmat aquest dilluns, a mig matí, per la mateixa Kate Middleton per intentar apaivagar la gran tempesta generada.

La imatge es va fer pública amb motiu del Dia de la Mare al Regne Unit, amb la intenció de posar fi a les especulacions sobre l'estat de salut de la futura reina i sobre el seu parador. Però, a darrera hora del vespre, Getty, Associated Press, France-Presse, Shutterstock i Reuters llançaven l'avís de l'eliminació de la imatge. És la primera vegada que prenen una decisió semblant en relació amb la família reial britànica.

Arran del rebombori, el Palau de Kensington ha difós l'esmentat missatge a les xarxes socials mirant de desfer l'embolic. L'explicació als problemes detectats per les agències en la imatge oficial és la següent: "Com molts fotògrafs aficionats, de tant en tant experimento amb l'edició. Volia expressar les meves disculpes per qualsevol confusió que hagi causat la fotografia familiar que vam compartir ahir. Espero que tots els que el celebressin hagin passat un molt bon Dia de la Mare. C". És molt d'hora, però, per saber si les justificacions ofertes seran suficients per apaivagar els molts rumors. Més encara quan les fonts oficials de la família reial han informat que no difondran la imatge original.

La declaració de Kate Middleton ha tingut lloc minuts després que l'agència de notícies PA informés, en una matisació inicial en relació amb la primera reacció, que retiraria definitivament la foto del seu servei d'imatges per no haver rebut aclariments del Palau de Kensington. La versió del palau d'aquest dilluns coincideix amb la que a primera hora, al programa BBC Breakfast, havia ofert un dels tradicionals corresponsals reials de la cadena, Peter Hunt, en què ha assegurat que els problemes de la imatge es devien a un mal ús dels programes d'edició "i que no hi havia motiu d'alarma".

La imatge de la controvèrsia, gairebé d'anunci de dentífric i que, segons la versió oficial, va fer el príncep Guillem a Windsor la setmana passada, presenta una princesa feliç i aparentment recuperada després de la intervenció quirúrgica abdominal a què es va sotmetre a mitjans de gener. Aquesta era la primera fotografia autoritzada de Kate Middleton des de Nadal i es pretenia combatre la difusió, la setmana passada, d'una imatge (aparentment robada) que el lloc web nord-americà TMZ va fer de la princesa mentre anava amb un cotxe conduït per la seva mare dins la propietat del castell de Windsor, on es recupera de l'operació. Per intentar encara més acabar amb les especulacions, Kate Middleton i el príncep Guillem han tornat a deixar-se veure. En aquesta ocasió també a Windsor, a l'interior del vehicle en què es desplaçaven.

El nou embolic reial té lloc en una data prou assenyalada per a la corona, el dia de la Commonwealth, que se celebra cada11 de març. A les 15:00, hora local, ha començat a l'abadia de Westminster, al centre de Londres, un servei religió per commemorar aquest vestigi de l'imperi, en què participen, de forma destacada, el príncep Guillem i la reina Camil·la.

Avís de l'agència Reuters, advertint de l'eliminació de la imatge reial.
Detall de la possible manipulació de la imatge.
Guillem i Kate Middleton, a l'interior d'un vehicle, a Windsor, aquest dilluns a migdia.

L'agència France-Presse va detectar que "en una inspecció més propera sembla que la font [el Palau de Kensington] ha manipulat la imatge. La foto mostra una inconsistència en l'alineació de la mà esquerra de la princesa Charlotte". Tot i la més que inusual mesura de les cinc agències esmentades, no hi ha cap indici segons France-Presse que la imatge suggereixi que la princesa o cap dels seus fills no gaudeixin de bona salut. Amb tot, i atesa la discreció amb què la parella ha dut l'afer i els 76 dies sense aparèixer en públic, les especulacions tornen a ser inevitables, fins i tot després de l'explicació de Kate.

La fotografia, per tant, planteja més preguntes i les xarxes socials bullen. Fins al punt que es poden llegir comentaris que afirmen que la màniga i el canell de la princesa Charlotte semblaven haver estat parcialment alterats, que la princesa de Gal·les no dugui l'anell de noces, l'aparentment anormal floració de l'arbre del fons per a l'època de l'any en què s'ha fet la imatge i els dits creuats de la mà dreta del príncep Louis. Tot plegat ha atiat encara més teories conspiratives.

"Gràcies pel vostre suport"

La polèmica imatge va ser publicada a través de les xarxes socials pel Palau de Kensington, juntament amb un breu missatge: "Gràcies pels vostres amables desitjos i el vostre suport constant durant els últims dos mesos". El missatge estava signat amb una C, de Catherine. La princesa vesteix texans i somriu a la càmera, amb els braços al voltant de la princesa Charlotte i el príncep Louis. El príncep George, el més gran i primer en la línia de successió després de Guillem, és al darrere de la mare amb els braços al voltant del seu coll.

Que la imatge ha estat publicada, en bona part, forçada per les circumstàncies que envolten els royals –afectats també pel càncer del rei i les vacances de la reina Camil·la per descansar de tanta feina com ha hagut de fer per substituir el marit–, ho demostra el fet que, habitualment, és Kate qui fa les fotografies familiars que distribueix el Palau de Kensington, i no Guillem. La princesa de Gal·les n'és una entusiasta. A hores d'ara, la imatge original, publicada al compte de la xarxa social X del príncep i la princesa de Gal·les, continua visible al perfil, tot i l'aclariment ofert en nom de la princesa.

stats