Suplements 06/10/2021

Una eina per saber si la manera d'educar els fills és l'adequada

Educatool és un mètode innovador en el mercat basat en l'evidència científica

3 min
Aquest projecte afavoreix el repte garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom en totes les edats.

Àlex Letosa, psicòleg, logopeda, exdirector d'institut i professor col·laborador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC, és l'artífex que hi ha darrere d'Educatool, un mètode en línia concebut com "un manual d'instruccions per educar" els infants de manera "positiva i basant-se en el respecte". Es tracta del projecte premiat en el programa d'emprenedoria i transferència SpinUOC 2021 al projecte més destacat pel seu impacte social, patrocinat per la Ramon Molinas Foundation. Amb més de vint anys d'experiència en el sector educatiu, la idea d'Educatool parteix de la premissa que el 80% de l'èxit educatiu dels infants no depèn de l'escola o d'altres factors, sinó directament de la família. Letosa recorda que molts pares i mares es pregunten moltes vegades "per què els infants no venen amb un manual sota el braç", i s'adreça a ells per informar-los que "la ciència ja ha descobert" el manual d'instruccions per educar: Educatool.

Letosa explica que l'eina que ha creat parteix d'evidències científiques i que l'equip amb qui l'ha desenvolupat no ha trobat "cap eina amb unes característiques semblants" en el mercat. El projecte es basa en una plataforma web que es pot fer servir en diferents tipus de dispositius, sigui ordinador, tauleta o mòbil. Un pare, una mare o una persona que tingui interès per saber "si la seva manera d'educar és adequada" pot accedir a la web, registrar-se i respondre un qüestionari en línia gratuït. Els resultats serviran a cada persona per saber com s'adequa la seva manera d'educar a diferents vessants.

Els resultats del qüestionari s'agrupen en diferents apartats: l'acceptació positiva incondicional que la persona té del seu fill o filla, el seu estil a l'hora d'educar, la manera de comunicar-se i de resoldre els conflictes i el model que ofereix (és a dir, les conductes i les habilitats que veuen els fills en la persona). També es té en compte si la persona sap en quin moment de desenvolupament es troben els seus fills i quines són les etapes de desenvolupament, si organitza bé el temps educatiu, si gestiona bé les emocions i, finalment, si es troba bé. "Perquè, si tu no estàs bé, no pots educar bé", subratlla Letosa.

Una eina desenvolupada després d'anys d'experiència

El projecte d'Eductool ja l'han fet servir unes 200 famílies, que l'han pogut provar "amb molt bons resultats", destaca Letosa. Això també ha permès crear sinergies amb empreses com ara Glifling, i s'ha contactat més de 700 institucions i centres educatius. Pel que fa a la sortida comercial, el llançament es va fer al maig. El projecte consta de tres paquets principals: Family, Center i Institution.

La idea del projecte va sorgir fa cinc anys gràcies a la parella de Letosa, Ainhoa Guerrero, també logopeda i mestra amb més de vint anys d'experiència en escoles d'innovació pedagògica. Es tractava de recollir tot el que Letosa havia investigat i descobert durant vint anys d'experiència com a professional de l'educació, com a investigador i com a pare de tres fills. "A partir d'aquí vaig redactar durant dos anys el llibre Caminar quiet, i vaig recollir totes les evidències científiques per a aquest decàleg col·lectiu", explica Letosa. El psicòleg va fer vint ponències de presentació del llibre en diferents municipis i institucions i, més endavant, el treball va derivar en el projecte en línia Educatool, amb el qual ara ha guanyat l'SpinUOC. Educatool compta amb la participació de la seva parella i el seu sogre, Isaac Guerrero, que és tècnic informàtic amb trenta anys d'experiència en gestió pública i privada.

Què és Educatool
stats