El consultori
Suplements 04/03/2023

Com detectar que el teu fill pateix 'bullying'?

Mals de panxa, insomni o la pèrdua de la gana són alguns dels símptomes

2 min
Un cartell d'una escola contra el 'bullying'

BarcelonaA Catalunya un de cada quatre nens de primària diu que és víctima de bullying, i més de la meitat dels adolescents s’han vist involucrats en alguna situació de violència entre iguals a l’escola, segons dades de la Fundació FC Barcelona. Però com poden detectar els pares que els seus fills pateixen assetjament escolar?

“Quan els infants pateixen, la majoria no ho verbalitzen, però sí que ho fa el seu cos”, apunta la psicòloga de l’Associació Catalana per a la Prevenció de l’Assetjament Escolar (ACPAE), Cristina Valverde. Normalment es produeixen manifestacions a nivell psicosomàtic. La més habitual és mal de panxa diumenge a la tarda perquè dilluns toca tornar a l'escola, però també es poden produir alteracions de la son, tant insomni com despertar-se a les quatre de la matinada i no poder dormir, o menjar molt o poc. “A vegades algun infant també ha arribat a tenir atacs d’ansietat”, apunta la psicòloga.

¿Són els mateixos símptomes per a un adolescent?

No acostuma a ser massa normal que el bullying comenci a l’institut, normalment els joves assetjats a secundària ja han patit episodis similars a primària.

Com aconseguir quan és petit que ho expliqui?

Una bona manera és a través del joc. Pots jugar a fer veure que esteu al pati d’escola i que t’expliqui qui és el seu millor amic, a què juga... En aquest context els menors de seguida expliquen les escenes que viuen habitualment. Una altra fórmula és a través del dibuix, ja que és ràpid veure l’agressivitat, o preguntar-li directament aprofitant, per exemple, quan surt un cas a la televisió. En els adolescents pot costar més perquè no volen que els pares s’hi fiquin. En aquest cas el millor és recórrer a l’assessorament per part d’un professional que pugui detectar-ho o descartar-ho.

¿Els pares són els últims que se n'assabenten?

Sí, juntament amb els docents. Un nen, com més petit és, més li costa verbalitzar les coses que li passen i els sentiments que té. Si cada dia té senyals de mossegades és evident que alguna cosa passa, però quan només surt amb un blau de tant en tant els pares poden buscar explicacions lògiques com “deu haver caigut” o “són coses que passen a la seva edat”.

És aconsellable que parlin amb la família de l’assetjador?

No, perquè el que faran els altres pares serà posar-se a la defensiva. El que s’ha de fer és parlar amb l’escola i que sigui el centre qui parli amb l’altra part.

¿I si pateixen ciberassetjament què s’ha de fer?

Denunciar-ho. A diferència del bullying, el ciberassetjament és un delicte i es pot anar directament a posar una denúncia als Mossos d’Esquadra. El que mai s’ha de fer és mirar cap a una altra banda.  

stats