Consultori laboral

Com deixar de treballar més hores de les que et toquen

La consultora Alexandra Masó planteja consells per aturar la tendència a quedar-se més estona a la feina per sistema

2 min
feina

De manera habitual treballo més hores de les que marca el meu horari, però és una dinàmica que seguim tots els companys i no sabem com aturar-ho. Què em recomanes?

Emili, Santa Coloma

Treballar més enllà de l’horari pautat encara avui dia es percep com un indicador de la feina ben feta, i no fer-ho sol despertar el dubte i la crítica. A vegades, fins i tot nosaltres mateixos ens trobem forçant-nos a estar una mica més temps en aquella tasca, temorosos de sentir que no hem fet prou. Per aturar aquesta dinàmica, hauràs de lluitar amb tu mateix i amb la societat en general. Per tant, et recomano que et marquis un objectiu i, sobretot, que et mantinguis ferm.

Primer, marca’t la fita a assolir. Pensa en com et sents ara quan acabes fora d'hores i, en contraposició, com t’agradaria sentir-te sortint per la porta a l'hora que toca. Imagina’t l’escena amb tot detall; pas decidit, el posat, pensaments, l’estat d’ànim. Amb aquesta imatge clara, prioritza les tasques que et permetran sortir amb la sensació de seguretat. Confia en el teu judici, saps molt bé el que et fa sentir bé i que al mateix temps compleix els objectius de l’empresa.

Prepara't per afrontar els teus dubtes interns i rebatre’ls: ¿n’estàs segur de marxar ara?; ¿què diran els altres?; ¿tindrà conseqüències negatives? En aquests casos, un ideal, per platònic que sigui, és una poderosa font d'esperança i inspiració. I pel camí, esclar, hauràs de prioritzar les tasques rellevants per reduir el temps total de feina.

Segon, no desesperis. Pensa que la societat premia els que s’adapten millor a les seves normes i castiga els que no ho fan. La societat moderna ha evolucionat cap a una cultura del rendiment i excés de treball, i tu vols anar-hi en contra. En aturar aquesta dinàmica, no esperis elogis i bones cares. Quan comencis a reduir els horaris, els teus companys no et seguiran al principi. Per això tu hauràs de ser prou ferm per mantenir-te amb aquesta nova actitud fins que els altres també et segueixin o fins que tu t’hi acostumis.

*Fes-nos arribar aquí els dubtes que tinguis sobre el teu negoci o la teva feina i mirarem de donar-hi resposta al Consultori Laboral.

stats