Consultori laboral
Suplements 29/01/2024

Consells a l'hora de triar entre un sou fix o amb variables

La consultora Alexandra Masó recomana preguntar-se sobre la incertesa que estem disposats a tolerar

2 min
Dos directius encaixant les mans.

BarcelonaM’han ofert una feina on em fan triar entre un sou fix més baix amb variables molt importants o un sou fix més alt en què encara que assoleixi tots els variables, pràcticament no creix. Què em recomanes?

Nerea, Barcelona

D’entrada, si et trobes en un moment de la vida en què busques ritme i toleres bé la incertesa, un sou variable pot ser interessant. Si, per contra, busques estabilitat financera, l'opció de sou fix segurament t’encaixarà millor. Dit això, tot i que hi ha molts altres factors que t’has de rumiar bé, permet-me aportar tres reflexions potser menys comunes, però igualment importants.

Primer: risc i incertesa. El risc és el coneixement dels diferents resultats possibles sense saber quin succeirà; la incertesa, el desconeixement de quins són els possibles resultats. En el teu cas, mentre amb un sou variable conviuràs amb més incertesa perquè tindràs menys control del sou, amb un sou fix assumiràs un major risc de quedar-te estancada. Com de còmode et sents amb tots dos? Fem una prova. Imagina estar fent cua al supermercat: dues caixes, una amb caixer lent i poca gent, l'altra amb caixer ràpid i molta gent. Tries i, de sobte, la teva caixa té problemes tècnics. Quina situació t’agrada menys? En triar fila fas front al risc, amb problemes tècnics, a la incertesa.

Segon: quins són els teus valors? Assegura't que la feina s'alinea amb el que realment consideres important en la teva vida. Si has de lluitar per assolir objectius mensuals, que valgui la pena per a tu lluitar-hi. Si mantens una feina estable però amb un sou més baix, que no hagis d’assumir costos addicionals per treballar en un entorn contrari als teus valors.

Tercer: quina ha sigut la teva preferència inicial? O com diríem a vegades, quin és el teu pressentiment? Com explica Valentí Fuster, les decisions més importants les solem prendre amb el cor. Davant de decisions com triar la casa, decidir-nos per una parella o fer front a una situació complicada, és habitual preguntar-se "què em diu el cor?". És una bona idea tenir-lo en compte i preguntar a la veueta interior a qui tantes vegades li demanem silenci.  

stats