Contingut patrocinat
Suplements 02/12/2022

Conèixer jugant el valor de les dades personals

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) organitza uns Jocs Olímpics perquè els infants posin a prova el seu domini protegint les dades personals.

2 min
Imatge joc Olimpic

Diferents estudis han demostrat que el joc és una eina d’aprenentatge de primer ordre i com les criatures coneixen el món, desenvolupen les seves habilitats socioemocionals i aprenen i se socialitzen de manera innata mentre el practiquen. En aquest sentit, s’entén perfectament que l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) hagi apostat pel joc com a instrument per ensenyar als infants a protegir les seves dades personals en els entorns virtuals. Així, del 27 al 31 de desembre l’APDCAT organitza els Jocs de les Dades Segures, perquè els més petits posin a prova els seus coneixements sobre què són les dades personals i com protegir-les a internet. Serà en el marc de la celebració del Festival de la Infància que el recinte Montjuïc i la plaça de l’Univers s’ompliran d’activitats amb els Jocs Olímpics com a protagonistes.

Aquesta és una de les moltes activitats que impulsa l'APDCAT amb l'objectiu d'estendre la cultura de la privacitat i la protecció de les dades personals a la ciutadania, fixant-se en aquesta ocasió en els col·lectius més vulnerables, com són infants i joves. La tecnologia és aliada del progrés i no podem anar a contracorrent, però també comporta riscos que cal valorar i tenir present, ja que en un món cada cop més digital les tecnologies faciliten que pugem compartir informació sobre nosaltres, coa que pot comportar certs perills. En aquest sentit, l’APDCAT alerta que la societat ha de ser conscient de quin valor tenen les seves personals, què comparteixen sobre nosaltres mateixos i quines conseqüències pot tenir per al nostre present i futur, especialment pensant en infants i joves, ja que tot el que es publica a internet i a les xarxes socials deixa d'estar sota el nostre control i pot ser manipulat i utilitzat per tercers, i pot acabar perjudicant-nos.

A jugar!

Els Jocs de les Dades Segures comprendran quatre proves diferents, que els més petits hauran de superar fent servir les millors tècniques esportives i d’enginy. La primera serà la piscina de boles, on els infants hauran de “sincronitzar-se amb les seves dades personals”, tot bussejant per trobar dades personals evitant les onades, i acumular punts per a la següent prova: la CursaDada. Aquí caldrà arribar a la meta evitant ciberatacs i phishings, i aprenent a jugar amb joguines intel·ligents i a fer contrasenyes segures, entre altres reptes. A la tercera prova caldrà mostrar les habilitats amb la cistella, i escollir molt bé “què estan disposats a ficar dins la xarxa”, perquè no totes les pilotes tindran el mateix valor. L’important serà que entenguin que utilitzar dades personals a la xarxa comporta riscos i per això compartir les més íntimes penalitzarà en el Joc de les Dades Segures. Així, hauran de pensar bé quina pilota han d’escollir (cadascuna representarà una dada personal) abans de llançar-la a la xarxa. Finalment, a l’última prova, el TrobaDada, els nens i nenes posaran a prova les seves habilitats visuals, i hauran de localitzar en un dibuix diferents situacions relacionades amb la privacitat, com ara xarxes wifi, selfies, cadenats, rellotges intel·ligents o empremtes dactilars, aprenent amb cada situació quines implicacions té per a la privacitat i com protegir-se davant de cadascuna.

Els Jocs de les Dades Segures se celebraran durant el Festival de la Infància, al passadís principal del Palau 2 del recinte firal de Montjuïc, entrant per la plaça de l’Univers.

Formar i sensibilitzar

La sensibilització i la formació formen part de les missions estratègiques de l'APDCAT, i començar d'hora és clau perquè els infants integrin aquesta consciència de la privacitat des de ben petits. La ludificació, aprendre a partir del joc, és una tècnica eficaç cada cop més estesa per ensenyar nous coneixements de manera fàcil, lúdica i eficaç. I és per això que l'APDCAT elabora i dissenya jocs i altres materials específicament per a aquest públic. També ha impulsat formació en matèria de protecció de dades per als docents, perquè tinguin totes les eines per ensenyar aquests coneixements a l'alumnat. A més, ha elaborat documents com Pautes de protecció de dades per als centres educatius, Preguntes freqüents per a centres educatius i Pautes de difusió d'imatges a les escoles, i materials per sensibilitzar les famílies de la sobreexposició de menors a les xarxes, entre altres.


stats