080 Barcelona

Eugenia López-Fonta: Comença el canvi d'armari: què portarem aquesta nova temporada?

Especialista en moda

5 min

BarcelonaSovint és difícil separar el gra de la palla, també quan es tracta de moda. Aquesta setmana es dona el tret de sortida a la setmana de la moda de Barcelona, el 080 Barcelona Fashion, que se celebrarà des de dimarts fins divendres al Recinte Modernista de Sant Pau. Hi veurem desenes de propostes de dissenyadors catalans, d'estils ben diferents, i la gran quantitat d'idees ens poden desorientar a l'hora de saber què és tendència i què són només artificis del sector. Per afilar la mirada a un món que sovint és inconnex, l'experta de moda Eugenia López-Fonta i conductora del pòdcast sobre moda i estil de vida Kekis Korner ens guia per les tendències que veurem al 080 Barcelona i ens dona les claus per organitzar el nostre armari de cara a la nova de temporada.

Fa unes quantes temporades que el minimalisme i les peces bàsiques inunden els nostres armaris. ¿El que es coneix com a silent luxury ha arribat per quedar-se?

— Per a mi és molt important que la majoria de peces que tenim a l'armari siguin minimalistes, bàsics i els essencials que cada persona consideri, i que les tendències només ocupin un 20% del nostre armari. Les tendències són una cosa més passatgera, i no cal donar-los tanta importància com a les peces minimalistes o de l'estil de cada persona. Cal que ens sentim còmodes i que les peces del nostre armari ens facin la vida més fàcil.

 Per tant, s'entén que si volem anar a la moda i passar-nos al món de la discreció hem de deixar de banda els estampats?

— Bé, de fet, com a tendència estan tornant els estampats, però això no ha de condicionar tot el nostre armari, simplement podem tenir-ho en compte. Penso que en general estem emmarcats dins la tendència del silent luxury, perquè no és una moda, és un estil de vida que va arribar amb la pandèmia i que ha vingut per quedar-se, perquè la gent l'ha abraçat amb força.

Aquesta setmana veurem si la tendència arriba també al 080 Barcelona Fashion. ¿Tens ganes de la setmana de la moda de Barcelona?

—  Moltíssimes! És la meva desfilada preferida. Sobretot perquè al 080 Barcelona es fa una barreja perfecta de sostenibilitat i tecnologia. No és gens fàcil trobar l'equilibri perfecte, i des de l'organització ho aconsegueixen. Penso que la tecnologia i la sostenibilitat són dos àmbits que han d'anar absolutament vinculats a la indústria de la moda si es vol sobreviure als nous temps.

Entrevista a l'especialista de moda Eugenia López-Fonta a l'Hotel Casa Fuster.

¿Tens alguna pista del que es presentarà en aquesta edició?

— Penso que un dels àmbits que sempre marquen el 080 són les firmes emergents. Aquesta també és una de les grans virtuts del 080 de Barcelona, són píndoles de creativitat que acaben influint moltíssim la moda. Per tant, podem esperar veure les tendències que ja han començat a despuntar en passarel·les anteriors, respectant el minimalisme de les últimes temporades, però amb els tocs d'identitat de creativitat i modernitat de la ciutat.

Quines són les peces essencials que hem de tenir a l'armari per respectar aquest minimalisme tan de moda?

— De fons d'armari, 100% hauríem de tenir alguna americana, perquè és una peça molt versàtil: la pots portar en el dia a dia, de nit, en tots els esdeveniments. També alguna camisa i uns texans, això és el més bàsic. Sempre depèn del teu estil de vida, perquè cada persona és un món, però aquestes tres peces són indispensables.

Però els texans es poden portar de moltes maneres. Quins són els texans tendència d'aquesta nova temporada?

— A les passarel·les hem vist molt, molt, els skinny jeans, i això vol dir que la pròxima temporada estaran a les botigues de marques fast fashion, perquè al final tot es retroalimenta. Per tant, deixarem de costat els texans oversize i anirem enrere per tornar als pantalons ajustats. Penso que això és un retrocés, és deixar de banda la comoditat que havíem guanyat fa uns anys, entre les vambes i els pantalons amples.

És ben bé que la moda és cíclica. Quines són les personalitats que ja s'han atrevit a tornar als pantalons ajustats?

—  He de dir que poques persones, perquè és un gran canvi, sobretot per a les dones, que som les que més hem guanyat amb la normalització de la robada més còmoda. Però sí que és veritat que Gala González, per exemple, o Leandra Medín, que són personatges que es dediquen a això i són professionals del món de la moda, ho estan tornant a fer seu.

Què haurem de dur als peus amb els pantalons ajustats?

— Plataformes, i molt altes! Sí que és veritat que després t'ho fas a la teva manera, t'ho emportes al teu terreny, però les plataformes han tornat.

Hem parlat de formes i peces, però no de colors. Quina gamma hem de mirar?

— Aquesta temporada passada hem tingut el color vermell bordeus. Però sí que és veritat que últimament estem veient molt a passarel·la el verd oliva. Són dos colors supercontraris, però tots dos són molt bons colors. Jo crec que et poses una samarreta o una peça d'algun d'aquests colors i tens tot el look fet. Llavors, sense cap dubte, el verd oliva serà el color de la temporada.

Aquest any el 080 celebra la 33a edició. Quin paper juguen les desfilades de Barcelona en la moda internacional?

— Crec que tenim un fil molt important i que cal potenciar. Penso que és clau la quantitat de dissenyadors emergents que hi ha i la capacitat d'influir que tenen tant en la moda de Barcelona com en la de fora. Per a mi Barcelona és modernitat i creativitat, i penso que la gent ve al 080 a aprendre sobre les innovacions que es presenten.

Quina és la marca emergent que desfilarà aquest 080 de la qual hem d'estar més pendents de la col·lecció que presenta?

—  N'hi ha una que m'encanta i que és 100% d'aquí, Habey Club. Fabriquen amb productes reciclats i presenten peces del dia a dia, essencials, però en fan una nova lectura i són molt creatius. Crec que és l'equilibri perfecte del qual estava parlant, de la sostenibilitat, la tecnologia, però també de peces que podem portar cada dia sense caure en excentricitats.

¿Les marques més tradicionals i consagrades se sabran adaptar a aquesta creativitat i innovació?

— Probablement. La seva adaptació serà més lenta, però jo crec que sí. Al final, és adaptar-se a morir, no? Una cosa que també m'agrada molt de les marques a Barcelona és que s'ajuden molt entre elles. Per exemple, jo crec que Sita Murt serà una de les firmes consagrades que sortiran més ben parades de la nova tendència ara que torna l'estil boho chic. També Hoss Intropia pot fer molt bon paper. Si totes aquestes marques que tenen un públic fidel s'arrisquen i intenten adaptar-se a la tendència tipus hippie, d'estampats, minimalisme i patrons rectes, penso que tenen l'espai per portar tot això al seu terreny.

stats