Ni un dia a casa
Suplements 11/12/2021

Una història mil·lenària

3 min
El xef Àlex Portals a la sala del restaurant manresà.

El restaurant Bages 964 forma part d’un projecte enoturístic anomenat Oller del Mas. Aquest complex és únic per la seva singularitat i per la seva cuidada oferta. Un bon restaurant, un celler reconegut arreu pels seus vins ecològics procedents únicament de les vinyes de la finca, cabanes de fusta dins del bosc amb vistes a Montserrat, spa i zona de benestar personal, pitch and putt, pistes de pàdel... De tot aquest monstre n’és propietari i director en Frank Margenat, 36a generació de propietaris d’Oller del Mas.

Nou-cents seixanta quatre és l’any d’on prové el primer document que oficialitza l’existència d’Oller del Mas. Fa més de mil anys s’hi feien olles i sempre s’hi ha fet vi. Més tard, des del segle XII fins a la Revolució Industrial, s’hi va fabricar gel per als hospitals, fondes o cases benestants. El celler tal com el coneixem avui en dia data de l’any 2003, i el restaurant gastronòmic es va inaugurar el mes de gener del 2020.

Nosaltres hem vingut a dinar, i per tant ens centrem en el restaurant. Al capdavant de la cuina hi ha el manresà Àlex Portals, que ens presenta una proposta basada en el producte de primera qualitat i la territorialitat. Portals afegeix a la carta la seva particular influència asiàtica per donar-li contrast, alegria i emoció.

El restaurant compta amb tres espais diferenciats: una terrassa davant del massís de Montserrat, un acollidor hall on poder fer el vermut o una copa posterior, i l’espai del restaurant en si mateix. Com que comença a refrescar fem l’aperitiu a la zona de sofàs del hall per anar obrint boca. Olives marinades amb vermut i herbes de la finca i dues ostres de Normandia, una al natural i l’altra acevichada amb gelat de jalapeño, ceba adobada i llet de tigre. Ho acompanyem amb tres copes d’Estrella Damm.

El dinar pròpiament dit el fem al menjador: còmode, espaiós i amb molta llum natural. Comencem amb unes gyozes de morro de porc amb sobrassada de Cal Rovira i una miniburguer per a cadascú de carn d’olla en pa de brioix amb kimchi casolà i cotnes de porc. Continuem amb ous amb rovellons i gambes de vidre, tàrtar de tonyina, cocotxes amb cansalada i llenegues i unes vieires a la brasa amb emulsió de chilli crab de txangurro. És la nostra selecció d’una carta completa, tot i que optem per alguns dels plats fora de carta per compartir.

A la carta de vi hi ha propostes d’altres cellers, però nosaltres triem un vi de la casa, mai més ben dit. Fem cas de la recomanació de la sommelier per demanar un Càndia del 2018 elaborat amb les varietats garnatxa, samsó, sumoll i syrah. Un vi negre bo, fàcil de beure i bé de preu. Amb les postres rematen un gran dinar: pastís de formatge cremós amb gelat de ratafia i nous de la finca, cremós de xocolata blanca amb textures de festuc i mató de Cal Pujolet amb sorbet de mel fermentada i nous. El gintònic de rigor i la conversa amb en Frank Margenat els fem en un espai presidit per una imponent llar de foc, una vitrina amb els vins del celler i una barra amb una gran oferta de destil·lats. “Som bona gent, cuidem el territori i el veïnat, i històricament hem tingut una capacitat d’adaptació molt important”, ens afirma amb una credibilitat aclaparadora.

Ens acomiadem amb la consciència d’haver estat en un complex enoturístic de primer nivell i molt personal, amb la certesa que hem gaudit d’un gran àpat. En Frank és un amfitrió que honora els seus avantpassats i la seva història. La 37a generació pot estar tranquil·la perquè els deixarà un llegat impecable.

Bages 964

Carretera d’Igualada C-37Z, km 91 08242 Manresa 

Carta: Cuina de territori i producte 

Must’: : Cocotxes amb cansalada i llenegues 

Vi: Celler propi 

Servei: Atent i professional 

Local: Còmode i lluminós 

Preu final per persona: 50 € 

stats