Societat 27/03/2021

Yolanda Díaz: "El govern d'Espanya està tenint un biaix diferencial fortíssim amb les Balears"

La ministra de Treball i Economia Social ha assegurat que els ERTO s'allargaran "el temps que sigui necessari"

2 min
Yolanda Díaz durant la visita aquest matí a l'Ajuntament de Calvià.

PalmaLa ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assegurat que el govern d'Espanya "està tenint un biaix diferencial fortíssim amb les Balears. "I el continuarem tenint perquè és una de les economies que, per desgràcia, més brutalment està sent soscavada per la pandèmia". Ho ha dit aquest dissabte dematí als jardins de l'Ajuntament de Calvià, en declaracions a la premsa -juntament amb la presidenta del Govern, Francina Armengol- abans de la reunió amb representants de les Kellys i els sindicats UGT i CCOO.

Díaz ha subratllat que l'Estat ha donat a l'Arxipèlag més de 1.329 milions d'euros destinats a la protecció social i ha assegurat que "no hi ha dades semblants" en la història de l'Estat. A més, ha destacat que actualment hi ha 156.000 treballadors illencs acollits als ERTO i una mitjana de 60.000 fixos discontinus rebent l'ajuda específica per la pandèmia.

En la mateixa línia, la ministra ha defensat "el model de protecció social" que tira endavant la seva cartera "de la mà" del Govern balear. En aquest sentit, ha demanat "tranquil·litat" als sectors perquè els ERTO s'allargaran "el temps que sigui necessari". Ha afegit que "no té sentit deixar caure aquest sistema en un moment en què estam vivint una crisi sense precedents, duríssima".

"A causa de reformes legislatives, les cambreres de pis s'han convertit en un drama de dones que netegen habitacions per dos euros i mig o tres l'hora, una cosa que ens deixa molt malament a nosaltres mateixes com a país", ha assenyalat Díaz amb referència a les condicions laborals de les kellys arreu de l'Estat. "Són la cara visible de la precarietat", ha reblat. Una precarietat que, segons la ministra, "no és tan acusada" per la "bona praxi" del govern illenc.

Per part seva, la presidenta Francina Armengol ha afirmat que "la nostra economia és de les que més ha caigut a tot Espanya, hem necessitat l'ajuda constant del Ministeri de Treball, i l'hem obtingut". I ha recalcat la importància del "sistema de protecció social" que ha permès "un mínim de cohesió ".

La presidenta de l'Executiu balear també s'ha referit al turisme alemany per Pasqua: "El plantejament que està fent Alemanya és bastant evident: demanar als seus ciutadans que no es moguin, i això afectarà les reserves previstes per Setmana Santa". Armengol ha insistit que aquestes festes "no són de mobilitat sinó de contenció" per evitar "una quarta onada a les Balears, que seria absolutament terrible", ha conclòs.

stats