Societat 26/03/2021

Els grans hotelers i el lloguer turístic s'enduran el pastís de la Setmana Santa

A Mallorca obriran el 50% dels habitatges vacacionals i l'11% de la planta hotelera

4 min
Turistes a Palma.

PalmaMallorca es prepara per rebre els turistes alemanys durant la Setmana Santa, però la reactivació que puguin comportar afavorirà sobretot els grans hotelers i els habitatges turístics. Segons la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), a l'illa hi haurà 93 establiments oberts durant la Setmana Santa –un 11% de tota la planta–, i fonts del sector tenen clar que seran bàsicament establiments de grans cadenes. Però les reserves en el lloguer turístic arriben al 50%, amb un 80% d'ocupació, apunta el president d'Habtur, Toni Barceló. I les han fetes, sobretot, clients alemanys. "Les expectatives per Pasqua són molt bones, confiem que continuï així", diu Barceló. "Però la situació pot variar en funció de la decisió que prengui el govern alemany", alerta. "Els clients tenen molts de dubtes, però saben que els habitatges vacacionals són llocs segurs", afegeix.

"Les cadenes que tenen més d'un hotel han concentrat totes les reserves en els pocs establiments que tenen oberts. A més, mantenen acords amb touroperadors i per això tenen més avantatges que els petits", explica el gerent de l'Associació hotelera de Cala Millor, José Marcial Rodríguez. El gerent de l'aparthotel Cala d'Or Playa, Manuel Bermín, hi coincideix: "Són estratègies empresarials. TUI intenta preservar alguns dels seus hotels, però els alemanys que vindran per Pasqua no salvaran Mallorca", avisa. Fonts vinculades al procés de reserves –intermediaris que reben el nom de 'receptius' i demanen que no se'ls identifiqui– expliquen que TUI, com és lògic, prioritza els seus hotels i els de Riu, cadena de la qual és accionista. El president de l'Associació hotelera de Pollença, Jaume Salas, explica que "hi ha hagut una gran afluència de reserves d'avió, però els hotelers de la zona pràcticament no han rebut reserves per Setmana Santa". Això, a parer seu, confirma que els alemanys "aniran a les grans cadenes o als habitatges turístics".

Per ara, el grup Riu preveu mantenir tres establiments oberts per Setmana Santa: el Riu Festival, el Riu Playa Park i el Riu Concordia. Tots a l'Arenal. La companyia espera arribar a una ocupació del 70%. Per part seva, TUI no fa públic quantes reserves té previstes, però fonts de la companyia expliquen que obren el Robinson Club Cala Serena (Cala d'Or), el Grupotel Los Príncipes (Platja de Muro), el Grupotel Picafort Beach (Can Picafort) i el Grupotel Parc Natural (Platja de Muro).

En canvi, el president de l'Associació de Petits Hotels de Mallorca, Juan Manuel Ordinas, assegura que cap dels seus associats preveu obrir per Pasqua i calcula que no serà fins al mes de maig, com a mínim, quan part dels petits establiments es reactivin. "En anys anteriors hi havia establiments que arrancaven amb l'Imserso i continuaven per Setmana Santa, però enguany no serà així. Segurament n'hi haurà que obriran el mes de maig, però tot dependrà de la situació sanitària", lamenta. A més, aquest increment de la demanda no s'ha notat a tots els punts turístics de l'illa. A Cala Millor, per exemple, dels 173 hotels de la zona, només n'obriran cinc. El gerent de l'associació hotelera d'aquest indret està preocupat per la situació: "Aquí no hi ha cap boom de reserves, i les que tenim no són fiables perquè els clients poden anul·lar sense cap mena de cost", comenta Rodríguez.

Per evitar la saturació, la majoria d'establiments que obriran per les festes no han oferit el 100% de les places i, fins i tot, han hagut d'aturar vendes perquè estan plens, expliquen les mateixes fonts de l'àmbit de les reserves. Asseguren que la majoria es troben a la Platja de Palma, però des de l'associació hotelera de la zona afirmen no tenir-ne constància.

El petit boom de les reserves als hotels mallorquins s'ha despertat en qüestió d'una setmana i mitja, d'ençà que el govern alemany va dir que llevava la quarantena obligatòria als ciutadans que viatjassin a les Balears. Però encara hi ha molta incertesa respecte de les decisions de l'executiu d'Angela Merkel, que poden tornar a fer caure les reserves de cop i volta, alerten les associacions hoteleres consultades per l'ARA Balears.

Viatges interilles

El Govern balear ha decidit finalment permetre la mobilitat dins l'Arxipèlag i, com a conseqüència, també han augmentat les reserves en els viatges interilles per Setmana Santa. L'increment es nota des de fa tres setmanes i sobretot afecta Menorca. L'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatges de les Balears (Aviba) calcula que es mouran unes 4.000 persones. "Si s'ha de comparar amb altres anys no és una bona xifra. No és per tirar coets, però pareix que hi ha una mica més de moviment", diu el president de la patronal, Xisco Mulet. Per la seva banda, el president de la patronal del lloguer turístic, Toni Barceló, diu que han detectat que la majoria de reserves en habitatges de Menorca són de clients locals.

Tot i que Pasqua pot ser un lleuger alè per al sector, les expectatives dels hotelers estan posades en aquest estiu. Segons la FEHM, moltes reserves es van ajornant cap a final d'estiu, fins i tot hi ha casos en què les endarrereixen fins al 2022. Bermín té la mirada posada en el juny. "Pareix que podrem obrir. En tenim ganes, però encara no veim una data clara d'obertura", comenta. Els petits hotels també experimenten un increment de la demanda a final de temporada. "Les reserves van arribant, però la majoria es faran en el darrer minut. Tot per culpa de la incertesa, per això és important que Mallorca sigui una destinació segura i s'acceleri la vacunació", afegeix.

També preocupa el mercat britànic, el segon més gran de les Balears després de l'alemany. A partir del pròxim dilluns, fins al 17 de maig pel cap baix, Anglaterra tindrà noves restriccions: els residents només podran viatjar per motius essencials i si incompleixen la norma hauran de pagar 5.800 euros. "Si aquesta mesura s'allarga, no en vindran. Haurem d'esperar a veure què decideix Boris Johnson", apunten les associacions d'Alcúdia i Cala Millor.

stats