Societat 28/09/2021

Yllanes anuncia que les centrals de Menorca i Eivissa passaran de fuel a gasoil

Maó ha reduït a 500 hores anuals el funcionament dels motors de fuel des d'aquest mes

Iván Martín
2 min
Imatge d'arxiu de la central tèrmica de Maó.

MAÓLa central tèrmica de Maó passarà de funcionar amb fuel a fer-ho amb gasoil, segons ha anunciat aquest dimarts el vicepresident i conseller de Transició Energètica del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, durant la interpel·lació sobre política general en matèria de descarbonització de les centrals tèrmiques a les Balears.

La de Maó no serà l'única a la comunitat a afrontar el canvi, perquè Yllanes ha reconegut que les converses amb el Ministeri per a la Transició Ecològica "estan molt avançades" per a la central d'Eivissa. A més, la central de Maó ha reduït a 500 hores anuals el funcionament dels motors de fuel des d'aquest mes i baixaran de les 8.700 actuals.

D'altra banda, Yllanes ha avançat que a l'octubre s'aprovaran els canvis per a la central d'Eivissa, que també ha iniciat el procés de descarbonització que consisteix a adoptar les millors tècniques disponibles per limitar-ne el funcionament i canviar de combustible: "Sabem que aquest límit no és suficient i l'objectiu ha de ser desterrar el fuel de les centrals tèrmiques de manera definitiva", i ha afegit: "Instarem el Ministeri a accelerar el canvi de combustible definitiu i substituir-lo per altres menys contaminants com el gasoil o el gas".

L'actuació del Govern assolirà també un segon objectiu, el de combatre el canvi climàtic i preservar el medi ambient: "Aquests canvis ajudaran a curt termini a reduir la contaminació de les centrals, tot i que tenim clar que el repte a llarg termini és el tancament definitiu d'aquestes instal·lacions. Això només succeirà quan les Balears disposin d'una potència àmplia d'energies renovables instal·lades i quan entri en funcionament el segon cable de connexió amb la Península".

Finalment, el conseller ha remarcat que la central de Ca Marí de Formentera és la principal productora d'electricitat a l'illa: "Sabem que la solució passa per una entrada de renovables a Formentera que ens permeti deixar de dependre de Ca Marí. Per aquest motiu, l'autoconsum en particulars, empreses i administracions és clau si volem tancar la central".

stats