Parlament
Societat 18/10/2023

Vox recorda al PP que necessita els seus vots i els populars li demanen que s'ho repensi

Els socis hauran d'arribar a un acord sobre la lliure elecció de llengua per avançar en el pressupost

2 min
Vox després del ple del Parlament

PalmaLa portaveu del grup parlamentari Vox, Idoia Ribas, ha estat clara: "Per descomptat que els nostres vots són fonamentals. El PP no té majoria absoluta en aquest Parlament i quan vulgui treure alguna iniciativa endavant haurà de comptar amb nosaltres". Aquestes paraules arriben després del desacord públic entre els dos socis de govern, en una jornada parlamentària plena de controvèrsia i sorpreses, que s'ha iniciat amb el PP impedint aprovar la proposta de Vox sobre la lliure elecció de llengua, i ha acabat amb el vot de la ultradreta amb l'oposició que ha tombat la proposta de sostre de despesa dels populars, la primera passa per a l'aprovació dels pressupostos.

Idoia Ribas ha reiterat per activa i per passiva l'existència de l'acord signat per les dues formacions "pel qual vàrem fer presidenta Marga Prohens", un acord que confien que continuï endavant. "No tiram la tovallola i esperam que hi pugui haver un enteniment per aprovar el sostre de despesa", ha dit. La formació d'extrema dreta ha justificat el seu vot contra la proposta de sostre de despesa del PP basant-se que com que el seu soci no ha aprovat la iniciativa d'implantar la lliure elecció de llengua "amb una temporalització molt laxa", això dona a entendre que no hi ha seguretat que amb el sostre de despesa presentat es puguin complir els acords d'investidura. Així i tot, confien poder negociar i arribar a un acord.

En tot cas, respecte de la lliure elecció de llengua, Vox ha volgut deixar clar que per a ells el fre d'avui serà temporal: "Haurem d'aprovar entre ambdues formacions una iniciativa que ens satisfaci als dos". "Si tenim garantia que es compliran els punts de l'acord d'investidura, aprovarem el sostre de despesa", ha dit Ribas.

El PP demana al seu soci que s'ho repensi

Els populars no han pogut amagar la seva decepció i preocupació. La portaveu adjunta del grup parlamentari popular, Marga Duran, ha explicat que des del primer moment que es va presentar la PNL de Vox sobre llengües, no s'hi van sentir còmodes: "Nosaltres ja vàrem dir que no hi estàvem d'acord i que ens reservàvem el dret a presentar esmenes". La portaveu ha afirmat que s'ha fet "un esforç màxim per arribar a un acord" i que ja s'han complert molts de punts del compromís de legislatura amb Vox. Per això, "no entenem per què es vol anar més enllà d'una calendarització que no figura en el pacte ni en els acords d'investidura. Demanam que s'ho repensin". Duran manifestava la seva sorpresa en veure "com Vox ha votat amb l'esquerra i en contra del sostre de despesa dels primers pressupostos del canvi. Això no és el que votaren els ciutadans".

La popular confia a reconduir aquesta situació: "Hem continuat parlant amb ells fins al darrer minut, hem estat sempre clars". Duran ha definit la relació amb els socis de "bona" i s'ha manifestat convençuda que els pressuposts s'aprovaran dins el termini fixat.

Així mateix, la presidenta de l'Executiu, Marga Prohens, també va lamentar, a través d'un missatge a les xarxes socials, la decisió de votar en contra del sostre de despesa i va reivindicar que el partit ha demostrat la seva "voluntat de complir amb els seus acords".

En el missatge, Prohens assegurava que ha intentat arribar "a un punt de trobada per poder aprovar el sostre de despesa, però no a qualsevol preu".

stats