Societat 08/09/2021

Els viatgers estatals amb certificat covid-19 no hauran d'emplenar el formulari a les Balears

L'edat mínima per presentar la pauta de vacunació completa, una prova negativa o un justificant d'haver passat la malaltia puja de 6 anys a 12

2 min
Viatgers caminen per l'aeroport de Palma.

PalmaEl Govern de les Illes ha eliminat la necessitat d'utilitzar el codi QR a ports i aeroports per a viatgers estatals que ja tinguin el certificat covid-19. Aquesta mesura farà que aquests viatgers no hagin d'ensenyar els dos formularis, sempre que tinguin la pauta de vacunació completa. Així, el Govern perllongarà els controls d'entrada a ports i aeroports de l'Arxipèlag, amb prèvia autorització del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB). A més, l'edat mínima pel que fa a l'obligatorietat de presentar el certificat covid, una prova negativa o un justificant d'haver passat la malaltia ascendeix a 12 anys. Fins era de 6.

Després que el passat dilluns 6 de setembre s'ampliàs l'horari de la restauració fins a les 2 h a Mallorca i Formentera, cosa que la igualà amb Menorca, avui també s'ha ampliat a Eivissa. Així, totes les illes tindran el mateix horari i la restricció s'estableix entre les 2 i les 6 h. A més, també s'han relaxat diverses mesures d'altres àmbits, com ara d'esport, de cultura o de noces i vetlles.

Esports

El canvi més significatiu en relació amb els esdeveniments esportius es veurà amb els aforaments i la disposició dels seients. A partir d'ara, s'haurà de garantir un seient de separació entre persones, siguin convivents o no, en lloc dels dos que s'havien de respectar fins avui dia. Pel que fa als aforaments, a partir de dia primer de setembre ja estan autoritzats els esdeveniments de fins a 3.000 persones. Així mateix, des del Govern també han dit que la Direcció General d'Esports pot autoritzar esdeveniments amb una participació major sota els criteris de la Direcció General de Sanitat Pública i Participació. A més, l'Executiu ha llançat la recomanació que tant assistents com esportistes majors de 12 anys hagin rebut la pauta de vacunació completa, tinguin una prova PCR negativa de les últimes 72 hores o puguin acreditar que han passat la covid-19 els últims sis mesos.

Esdeveniments culturals

Els teatres, auditoris, sales de concert i espais d'aquesta mena, podran dur a terme esdeveniments amb un 75% del seu aforament, amb tots els espectadors amb mascareta. La novetat és que els assistents no hauran de deixar un espai buit entre persones o grups no convivents que estiguin a la mateixa filera. Aquesta mesura està subjecta al consum d'aliments o begudes. Si és el cas, hi ha d'haver una separació d'un metre i mig. Pel que fa als espais interiors de música en viu, no s'hi permet la ingesta de beguda i aliments. En la qüestió dels aforaments, continua la mateixa normativa: 500 persones en espais interiors i un màxim de 2.500 a l'aire lliure. Sempre respectant el 75% màxim de l'aforament. Si no s'excedeixen els 300 assistents d'aforament màxim sí que es pot utilitzar el 100% de l'espai. Així i tot, amb prèvia autorització a la Direcció General de Cultura es pot arribar a 1.000 persones en espais interiors i 5.000 als exteriors.

Altres activitats

Les noces i vetlles destaquen per l'ampliació de fins a 100 persones a l'interior i 200 a exteriors, amb un 50% de la cabuda màxima de l'establiment. Fins ara, el màxim a interiors era de 50 persones i a l'aire lliure era de 120. Malgrat això, el Govern ha continuat insistint en la recomanació que els assistents majors de 12 anys tinguin la pauta de vacunació completa. Finalment, les platges i parcs amplien l'obertura fins a les 00 h de la nit. Ara estaran tancats de les 00 fins a les 6 h.

stats