Societat 03/09/2013

Tardà lliura a Margallo una samarreta de la Via Catalana

El diputat d'ERC demana al ministre d'Exteriors que "reconegui la seva contradicció en negar la independència de Catalunya i reclamar l'espanyolitat de Gibraltar"

Ara
2 min

BarcelonaFa dies que milers de persones tenen ja la popular samarreta groga de la Via Catalana. L'últim a tenir-la és el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que l'ha rebut aquest dimarts de mans del diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà. El lliurament de la samarreta ha tingut lloc en finalitzar la intervenció del diputat republicà davant la comissió d'Exteriors del Congrés.

Gibraltar ha estat el tema principal de la comissió, que presideix el democristià Josep Antoni Duran i Lleida i que ha comptat amb la compareixença del ministre Margallo. Durant el seu torn de paraula, Joan Tardà ha recriminat al ministre, un dels membres del govern espanyol que amb més freqüència i contundència s'ha pronunciat contra una Catalunya independent, que per una banda negui la independència de Catalunya i per una altra reclami l'espanyolitat de Gibraltar. "Reconegui la seva contradicció", li ha etzibat.

Tardà ha manifestat la "solidaritat" d'Esquerra amb els andalusos i els gibraltarenys afectats per la "frivolitat" amb què el govern espanyol ha tractat la qüestió de Gibraltar. Pel diputat d'Esquerra, les relacions d'Espanya amb Gibraltar es mouen entre dues coordenades: la frivolitat i el nacionalisme, "aquesta ideologia que vostès no professen", ha dit Tardà amb ironia. El diputat ha acusat el govern de Rajoy d'intentar superar la crisi amb Gibraltar recorrent a tota mena d'arguments "amb l'excepció del més modern i democràtic de tots, que és el dret a decidir". Arribat aquest punt, Tardà ha derivat el debat cap a Catalunya, un país, ha dit, "que acabarà exercint aquest dret de forma pacífica i cívica, per molts Margallos i Rubalcabas que hi hagi".

Tensió amb Duran

Ha estat al final de la seva intervenció quan Tardà ha mostrat la samarreta de la Via, "per tal que la guardi com a record". El diputat s'ha mostrat convençut que "potser d'aquí a uns anys, quan ni vostè ni jo ens dediquem a la política, caldrà que revisi allò que diu ara i acceptar que estava equivocat". En aixecar-se de la cadira per donar-li la samarreta al ministre, Duran i Lleida, president la comissió, ha advertit Tardà que "se li acabava el temps". "No em traurà la paraula", li ha contestat Tardà. Posteriorment, Duran ha assegurat que havia advertit Tardà perquè s'acabava el temps, no perquè mostrés la samarreta".

Una samarreta que Margallo ha agafat i que ha lliurat a un dels seus assessors, després d'encaixar la mà del diputat republicà.

stats