Societat 18/02/2022

El Vi de Menorca incrementa un 46% les vendes

El 93% de la producció es consumeix durant la temporada turística a l’illa i el blanc encapçala el rànquing de preferències amb el 57%

Ivan Martín
4 min
Imatge de la Fira Arrels

MaóEl Vi de la Terra Illa de Menorca viu l’inici de la recuperació postpandèmica, després d’unes dades relatives al 2021 que posen damunt la taula la bona salut del producte de la vinya. La comercialització ha experimentat durant l’últim any un creixement de vendes d’un 46% respecte de l’any anterior i ha arribat a un màxim històric. De fet, l’últim rècord es va registrar l’any 2017, amb un total de 1.319 hl, relativament a prop dels 1.451,29 hl del 2021. Malgrat l’increment de vendes, el president de l’associació que agrupa els productors de vi a l’illa, Xavier Solano, matisa les dades: “Recuperam la línia ascendent que teníem abans de l’arribada del covid-19, estam molt contents, però encara som enfora de les xifres del 2019”.

La referència antiga més significativa sobre la producció de vi a Menorca és amb motiu del pacte de vassallatge de l’any 1231, en què les autoritats musulmanes obsequiaren amb vi els ambaixadors del rei Jaume I. El vi menorquí ja era un bé molt preuat els temps de fenicis i romans. A partir de l’ocupació de l’illa per la Gran Bretanya, l’any 1708, es produeix un important augment de la producció de vi i de l’extensió del cultiu de la vinya, provocat per un fort increment de la població i per l’aprovisionament de les naus angleses al port de Maó. Durant tot el segle XVIII, la producció va anar en augment, i l’any 1817 es quantificava l’extensió en unes 1.500 hectàrees. El segle XIX, s’inicià un procés de recessió de la producció de vi a l’illa de Menorca a causa d’una plaga de fil·loxera que arrasà la major part de vinyes. A principi del segle XX la producció de vi es destinava principalment a l’autoconsum, fins que els anys 80 en el municipi del Mercadal començà un projecte vitivinícola modern, amb ceps especialment seleccionats i amb una nova tecnologia vinícola.

El confinament i les restriccions sanitàries han condicionat la facturació del vi, especialment en el sector de la restauració. De tota manera, les dades del 2021 han representat un augment d’un 54% de la facturació en comparació amb l’any anterior: “Aquestes dades demostren que el 2021 va suposar un any excepcional pel que fa a la comercialització i emfatitzen la feina que s’està duent a terme als cellers menorquins amb el repte d’aconseguir vins de gran qualitat”.

Al contrari, l’increment de turistes procedents del mercat espanyol ha fet que s’esgotassin les existències l’estiu passat a causa de l’elevada demanda: “És un mercat amb moltes ganes de consumir, que té sensibilitat pel producte local i amb la percepció que el vi de Menorca ha assolit un nivell molt alt”, diu Solano. I afegeix: “El gruix del consum es produeix a la temporada i en els restaurants de l’illa. De tota manera, amb un juliol i un agost de moltes vendes no recuperes el que hauries facturat en un context de normalitat”. De fet, el principal mercat del Vi de la Terra Illa de Menorca continua sent el balear, amb un 93%, seguit del peninsular, amb un 4%, i acabant amb el 3% d’àmbit internacional.

Per tipologia, el vi blanc continua sent el més venut, amb un 57% sobre el total, seguit del vi negre, que representa el 29%, i el rosat, que se situa en el 14%. Tan positiu ha estat l’exercici del 2021 que Xavi Solano reconeix que es va exhaurir la producció de vi blanc, rosat i negre jove: “Els cellers vam acabar els estocs i vam quedar sense producte. Ens esperàvem més vendes, tot i que no amb aquesta intensitat”. Així, els mesos d’estiu amb àpats frescos o per acompanyar un peix o marisc, el vi blanc és el rei de la taula: “És una tendència que trobam a altres territoris; creix el consum de vi blanc durant tot l’any, però en major volum a l’estiu”, apunta.

Un total de nou cellers

Actualment, Menorca té nou cellers: Crispín Mariano, Bodegues Binifadet, Finca Sa Cudia, Celler Solano, Hort de Sant Patrici, Vinyes Binitord, Sa Marjaleta, Bodegues Torralbenc Vell i Sa Bodega de Son Cremat. La superfície total de producció de vinya és de 67,6 hectàrees, una xifra que segons Solano està força bé i que demostra la capacitat d’expansió del negoci: “Cada any s’han plantat i estic segur que hi ha més de 100 hectàrees i que aniran entrant els pròxims anys”. L’any 2019, es calculava una producció de 44 hectàrees d’un total de 79.

Un altre dels aspectes que cal reconèixer és l’evolució del vi de Menorca qualitativament. Per aquest motiu, Solano precisa: “Quan vam començar a sortir teníem una vinya molt jove i ara ja acumulen vint anys. També hem après i hem guanyat en diversitat, tecnologia i coneixement, i com a resultat gaudim d’una qualitat espectacular, amb una oferta variada en preus i estils”.

Cal recordar que el Consell de Menorca ofereix acompanyament al sector mitjançant un conveni de col·laboració amb l’associació de productors de Vi de Menorca per un import de 12.000 euros, amb l’objectiu principal de millorar la promoció i comercialització. La màxima institució insular també ofereix la possibilitat a tots els cellers d’estar presents a totes les fires en què l’organisme participa. Per al 2022 està previst assistir a Madrid Fusion, Fòrum Barcelona, Gustoko, Taste in París i la Fira Arrels.

Per últim, ha destacat que l’any 2020, el Consell i l’associació Leader de Menorca van editar la primera Guia de Vins i Cellers de Menorca, i actualment s’està treballant en la renovació i ampliació de la cartelleria i senyalització dels cellers Vi de la Terra Illa de Menorca, amb un disseny nou per fer-lo més atractiu per als compradors locals i visitants.

La guia està editada en català, castellà, francès i anglès, i inclou per primera vegada informació sobre cadascun dels nou cellers que elaboren vi de Menorca, així com descripcions completes dels 39 productes que fabriquen amb una fitxa que permet conèixer des de les varietats fins a la nota de tast o el maridatge recomanat.

stats