Societat 04/11/2021

L'Estat veu inconstitucional el decret balear sobre les policies locals i els agents Covid

El govern espanyol i la Comunitat Autònoma han obert negociacions en una comissió bilateral

ARA Balears
2 min
Un agent de la Policia Local, en una imatge d'arxiu.

PalmaEl govern de l'Estat considera inconstitucionals diversos articles del Decret llei balear 6/2021 que modificava la Llei de coordinació de les policies locals de les Illes i que, entre altres aspectes, inclou la creació dels agents Covid. Segons ha informat Europa Press, el govern espanyol i la Comunitat Autònoma han obert negociacions en una comissió bilateral per resoldre aquestes discrepàncies i evitar un recurs d'inconstitucionalitat, fet que recull el Butlletí Oficial de l'Estat aquest dijous.

En aquest sentit, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha afirmat aquest matí en una roda de premsa que analitzaran "el que plantegi el govern d'Espanya". "Analitzar les normes és un funcionament normalitzat de l'advocacia de l'Estat i de vegades, per no arribar al constitucional, es fan els acords necessaris amb les comunitats autònomes", ha argumentat. "Esper que es pugui arreglar perquè la decisió que vàrem prendre en temps de covid és una bona decisió i els agents covid han fet una feina fantàstica en uns temps molt complicats", ha defensat Armengol.

Les discrepàncies de l'executiu de l'Estat afecten la disposició transitòria quarta, que és la que crea la figura de l'agent Covid, personal funcionari interí per complementar la Policia Local en determinades funcions, segons el mateix text de la llei. Així, el decret atorga a aquests treballadors la consideració d'agents de l'autoritat, però els subordina al personal de les policies locals sense integrar-se al cos. No poden dur armes de foc, ni logotips, més enllà de la identificació d'agent Covid.

Les seves funcions queden limitades a vetllar per les mesures sanitàries vigents, ordenances i bans municipals, custodiar dependències municipals, col·laborar en l'ordenació del trànsit, cooperar en la resolució de conflictes privats, practicar les primeres diligències per a accidents de circulació i formular denúncies en l'exercici de les seves funcions.

A més, el decret circumscriu el seu àmbit d'actuació als respectius municipis, tret de casos de catàstrofe o calamitat pública. També els sotmet a les mateixes normes d'organització i funcionament que la resta de personal municipal i estableix la creació de dues borses de treball gestionades per l'Escola Balear de l'Administració Pública (EBAP).

stats