Societat 13/08/2021

Què són i què faran els agents covid?

El Govern invertirà 1,3 milions d'euros en aquesta figura, que estarà en funcionament des d'aquest setembre fins al desembre del 2022

2 min
Els partits han reclamat al govern espanyol que els policies locals no hagin de fer d'administratius

Palma"Els agents covid són agents de l'autoritat, però no són policies ni tenen les mateixes capacitats que un policia". Així ha resumit la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, en què consistirà aquesta figura creada pel Govern balear "per donar suport a les policies locals". Començaran a treballar la primera setmana de setembre i la seva actuació serà temporal: estaran actius fins al desembre de l'any que ve, segons ha puntualitzat Garrido.

La consellera ha explicat que la selecció dels agents covid es va fer aquest dimarts per mitjà d'un concurs i que en aquests moments ja hi ha 145 aspirants a les quatre illes. "Hi ha dues borses. Una de preferent, amb 13 membres: 7 a Mallorca, 2 a Menorca, 2 a Eivissa i 2 a Formentera. I una altra amb 132: 86 a Mallorca, 16 a Menorca, 18 a Eivissa i 12 a Formentera", ha assenyalat.

Com a exemple de les funcions que tindran els agents covid, Garrido els ha comparat amb "els agents de medi ambient". Així, "un agent covid no podrà posar una sanció de trànsit perquè és competència policial, però sí que podrà fer un butlletí de denúncia per normativa covid o normativa municipal, com ara les ordenances de fems", ha afegit.

Els ajuntaments poden triar l'uniforme

Ara que ha acabat la selecció, els ajuntaments hauran de sol·licitar agents covids per als respectius municipis respectius i triaran la indumentària que hauran de dur. "L'uniforme no pot ser igual que el de la Policia Local i han de dur a l'esquena de manera clara la distinció d'agent covid", ha apuntat Garrido. El Govern proposa que "tots duguin el mateix uniforme perquè els coneguin tant si són a Maó, a Pollença o a Andratx", ha exemplificat la consellera. Amb aquesta intenció, remetran una guia informativa a tots els ajuntaments.

Sobre les crítiques que varen fer tres exdirectors generals d'Interior del Govern, Garrido ha assumit que cal "respectar totes les opinions", però que "és necessari saber davant quina figura ens trobam". "En cap moment té intenció de suplir la policia. Al contrari: ha de servir perquè la policia es pugui dedicar a les seves tasques", ha detallat la titular de Funció Pública.

1,3 milions d'euros en seguretat pública

Per tal de crear aquesta figura, el Govern ha creat un Fons de Seguretat Pública d'1,3 milions d'euros, els quals també es destinaran a les despeses derivades de la contractació de serveis de seguretat privada per fer tasques de control d'accessos i de vigilància pel compliment de mesures de seguretat sanitària. Garrido ha presentat el Fons aquest divendres acompanyada del president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Toni Salas, qui ha explicat com es repartirà el pressupost.

"Un 20% es distribuiran segons la població dels municipis sol·licitants, segons el padró del 2020; un 30% d'acord amb el nombre de places turístiques, un 15% en proporció al nombre de nuclis de població i el 35% restant a parts iguals entre tots els municipis sol·licitants", ha indicat Salas. "La intenció d'aquests criteris de distribució és una discriminació positiva cap als ajuntaments més petits", ha assenyalat.

stats