Societat 16/07/2021

El veïnat posa com a excusa les condicions del terreny per rebutjar el centre de migrants de l'Aranjassa

Les associacions de Sant Jordi i el Pil·larí han demanat la compareixença del batle de Palma i una reunió amb la delegada del govern espanyol a les Illes

2 min
A l'esquerra, Pere Andrés Medina, president de l'Associació de Veïns del Pil·larí, i a la dreta, el president de l'Associació de Veïns de Sant Jordi, Xisco Jaume Carbonell

PalmaTerrenys inundables, moscards i una depuradora i un aeroport al costat. Aquestes són algunes de les condicions "indignes" que, segons els veïns de Sant Jordi i el Pil·larí, reuneix el terreny de l'Aranjassa on l'Ajuntament vol ubicar un centre temporal per a migrants. Els presidents de les associacions d'ambdós barris han convocat aquest divendres els mitjans per explicar les raons per les quals s'oposen a aquesta mesura i per anunciar que han demanat la compareixença del batle de Palma, José Hila, i una reunió amb la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo.

"No creim adient el solar que ha triat l'Ajuntament per muntar-hi un centre d'atenció, encara que sigui temporal", ha assenyalat el president dels veïns de Sant Jordi, Xisco Jaume Carbonell. "Són unes raons molt senzilles i bones d'entendre: està aferrat a la depuradora. Com hi ha d'estar allà la gent amb uns motors i una olor que arriben fins aquí? A més, la zona és una albufera i per quatre gotes que plogui és inundable", ha afegit Carbonell.

Aquests arguments coincideixen amb els que ja va exposar la portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de Palma, Mercedes Celeste, aquesta setmana per criticar la tria del lloc. Segons Celeste, aquest centre, que "el batle Hila i la delegada del govern, Aina Calvo, estan duent a terme d'esquena als palmesans", es farà en una zona considerada inundable i que és el principal focus de la plaga de moscards que afecta Ciutat.

Els moscards són un altre dels motius que ha afegit al llistat de contres el president de l'Associació de Veïns del Pil·larí, Pere Andrés Medina. "També hi ha moscards, que són un dels principals problemes que tenim a Sant Jordi". Medina ha retret que "quan ningú vol segons què, sempre es recorden del Pla de Sant Jordi: quan ningú volia l'aeroport, el varen dur; quan ningú volia la depuradora, també". "Sempre som la darrera opció", ha denunciat el veí.

"Els racistes no hi tenen cabuda"

A banda de negar-se a la mesura, han fet propostes d'altres llocs on ubicar el centre per a migrants en situació irregular. "L'edifici de Gesa o els quarters que estan buits podrien ser apropiats. Com que és una infraestructura desmuntable, creim absurd que vingui l'exèrcit a muntar-la, ja que la poden fer en un quarter que està buit", ha detallat Carbonell.

Quan se'ls ha demanat si, realment, no eren els mateixos veïns els que no volien rebre migrants, el president de l'associació del Pil·larí ho ha negat amb rotunditat. "De cap manera. Els veïns tenen diferents maneres de pensar, ideologies, creences religioses i tendències sexuals. De cap manera estam en contra d'aquesta pobra gent. Volem que estiguin ben atesos. Els racistes no hi tenen cabuda entre nosaltres", ha sentenciat Medina.

stats