Les vacances escolars generen un problema per a prop del 90% de les famílies amb menors de 12 anys

Un estudi de Gadeso destaca que només el 25% dels pares accedeixen a informació sobre activitats infantils per a l'estiu

L'arribada de les vacances  escolars  a l'estiu genera un problema important per a les famílies amb infants, que no saben  què  fer amb els menors durant aquests mesos, segons indica un estudi de  Gadeso . La situació és especialment greu en  els casos  de famílies amb menors de 12 anys, ja que quasi el 90%  qualifiquen la situació de problemàtica.

Així  ho fan el 90% dels enquestats amb infants de 0 a 3 anys, el 84% dels que tenen fills d'entre 4 i 7 anys i el 94% amb infants de 8 a 12 anys. La situació millora a partir d'aquesta edat, tot i que encara hi ha un 57% dels pares amb fills de 12 a 14 anys que ho consideren un problema. En el cas de la franja de 15 a 17, ja només un 39% pensa així.

"Si bé aquesta dificultat va disminuint amb l'edat, encara és significativa quan es parla d'adolescents d'entre 15 i 17 anys, que en molts de casos estan  sense els pares i queden amb els seus amics", s'hi apunta.

Segons l'edat, la manera de fer front a aquesta situació familiar varia clarament. Els pares amb infants de 0 a 3 anys confien en les escoletes i la família per deixar-los els fills durant l'estiu. Els de la franja entre 4 i 7 anys es deixen també amb la família i s'apunten a algunes activitats organitzades, que  és  la fórmula més popular per a nins de 8 a 14 anys. Les classes de repàs i  les activitats  entre amics són les ocupacions més habituals entre els que tenen de 15 a 17 anys.

Encara que les distintes administracions públiques organitzen diverses activitats estiuenques per als infants i joves, sembla que no es compleix amb l'objectiu de facilitar la conciliació laboral i familiar. "Fent una anàlisi d'aquestes propostes, es pot deduir que la majoria d'activitats organitzades van destinades a nins i nines que tenen 15 anys o menys. En conseqüència, els adolescents de més edat tenen poques possibilitats de gaudir-ne. A més, en molts de casos la informació que es dona per part dels organitzadors és insuficient i no arriba als usuaris potencials", s'indica des de  Gadeso .

L'enquesta assenyala que un 73% dels pares diu no haver rebut informació sobre les activitats d'estiu. Només un 25% diu haver-hi tingut accés. Aquest fet és especialment rellevant per a les famílies amb escasses o nul·les xarxes socials.

s

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF