Gastronomia
Societat 14/03/2023

Variat vs. torrada amb alvocat: la batalla pel berenar de moda a Mallorca

Dos estils molt diferents de cuina s'han convertit en els referents gastronòmics dels matins de l'illa

3 min
Les dos berenars de moda a Mallorca

PalmaLa batalla entre tradició i modernitat és un habitual del món gastronòmic, i els berenars no en són una excepció. Actualment, els dos àpats amb més fama entre l'oferta de berenars a Mallorca són un gran exemple d'això: variats i torrades amb alvocat. Tot i que les torrades amb alvocat han format part de la cuina mediterrània des de fa molts d'anys, ara són les abanderades d'una nova moda culinària que té els aliments saludables com a eix central. D'altra banda, els variats representen un dels plats amb més tradició i força de la gastronomia mallorquina, però, tot i no haver desaparegut mai, la realitat és que els darrers anys han recuperat protagonisme a les cuines dels bars i restaurants i han sumat clients que abans apostaven per altres berenars.

Si teniu clar quin és el vostre preferit, accediu a l'enquesta del final de l'article per votar-ho.

El Variat mallorquí

Es Pont (Sóller).

Bon exemple d'això és el el Bar Can Biel Felip –un dels referents de Palma. Els responsables del negoci asseguren que en els darrers anys el nombre de clients que demanen el variat per berenar ha crescut significativament i que cada vegada hi ha més gent jove que vol aquest plat, que anys enrere era sol·licitat, sobretot, per persones de més edat. En aquest sentit, afirmen que "és un fet objectiu que cada vegada tenim més demanda i de més públics diferents".

Per la seva banda, el Cafè Aràbic de Llucmajor –un establiment especialitzat en variats des de fa més de 20 anys– sempre ha tingut una demanda gran d'aquest plat. Alhora, però, posen l'accent en el fet que les noves generacions, tot i tenir moltíssima oferta diferent per berenar, pareix que han recuperat el variat entre les seves preferències. "Ara, la gent d'entre 20 i 30 anys ve molt més que anys enrere i això també es nota perquè vol dir que tindrem consumidors de variats durant molts d'anys", declara el propietari del Cafè Aràbic.

Una tradició amb infinites combinacions

El variat mallorquí és un dels plats més tradicionals de la gastronomia illenca. La tapa per excel·lència de Mallorca ofereix infinites combinacions que mesclen diferents ingredients: frit de porc o frit mariner, pica-pica, sípia, croquetes, pilotetes, calamar a la romana, ensalada russa o tripes, entre d'altres.

Normalment servit en cassola de ceràmica, es tracta d'un plat que, tot i tenir els seus orígens en els anys seixanta, avui dia està més de moda que mai entre joves i grans. Sempre és un bon moment per assaborir-lo, sigui per berenar, dinar o sopar.

Torrades amb alvocat

Torrades amb alvocat

En contraposició al variat, les torrades d'alvocat s'han aconseguit imposar com un dels berenars amb més aficionats i han provocat, fins i tot, que alguns bars s'hagin creat únicament per oferir aquest producte. Un exemple d'això és Es Fornet by Marga, a Inca. La propietària del local ha explicat a l'ARA Balears que les torrades amb alvocat per berenar són un nou mercat amb molta demanda i que en el seu establiment quasi tota l'oferta té aquests dos elements. "Tenim moltíssima demanda, la gent veu les torrades amb alvocat com un molt bon substitut per als berenars clàssics, que eren més pesats", assegura.

Un altre dels locals que han esdevingut un referent en el sector és La Molienda, a Palma. Un dels seus propietaris, Toni Emazabel, assenyala que actualment les torrades amb alvocat són un plat que no pot faltar a la carta de cap bar o restaurant que ofereixi berenar perquè "ara hi ha una febre per berenar això, és el que cerca i demana la gent". Emazabel apunta que els elements saludables i beneficiosos per a la salut d'aquest plat i la moda relacionada amb el moviment healthy l'han convertit en el berenar de moda i que espera que continuï creixent.

Saludable i nutritiu

Les torrades i l'alvocat sempre han format part de la dieta mediterrània, però des del naixement i l'explosió del moviment healthy, la unió d'aquests dos aliments s'ha convertit en el seu abanderat pel que fa als berenars. Els estudis científics han destacat el seu poder alimentari i per a la salut i són molts els que els consideren el millor berenar per aportar al cos l'energia necessària i fugir dels menjars pesats. Així, aquest berenar ajuda a controlar el colesterol regulant els triglicèrids i el seu contingut en Omega 3 elimina el colesterol dolent (LDL) fent pujar el colesterol bo (HDL). A més, també ajuda a perdre pes de manera controlada, ja que permet accelerar el metabolisme, controla els nivells de greix en sang i és ric en fibra.

En molts llocs aquest berenar s'acompanya també de tomàtiga, ous escalfats i llavors i ja són molts els que aposten per torrades d'espelta o altres substituts del blat. Després cada bar o restaurant hi aporta la seva pròpia interpretació. Salmó, pesto, olives, xampinyons... Arreu de Mallorca podem trobar diferents interpretacions d'aquest berenar, però en totes elles l'alvocat és l'element central i clau i el que crida l'atenció dels clients.

Variat o torrades amb alvocat: què preferiu vosaltres per berenar?
stats