Societat 08/07/2021

La variant delta de coronavirus ja és la majoritària a les Illes Balears

Provoca el 56% dels contagis a l'Arxipèlag, segons el darrer estudi de Son Espases

2 min
Tècnics d’un laboratori alemany en plena feina de detecció de casos positius de covid-19 en mostres.

PalmaLa variant delta del coronavirus (originària de l'Índia) ja ha desbancat l'alfa (o britànica) i ha passat a ser la majoritària a les Illes Balears. La Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha analitzat 74 casos per detectar les diferents variants presents a l'Arxipèlag la darrera setmana i 42 han resultat ser de la mutació delta, xifra que representa el 56% dels casos. 24 mostres més s'han correspost a l'alfa (un 32%), sis a la lota (novaiorquesa), una a la gamma (brasilera) i una a la lambda.

Per illes, a Mallorca és on més casos de la soca delta s'han trobat: un total de 38. A més, se n'han identificat 20 de l'alfa i 6 de la lota. A Menorca, el Servei de Microbiologia ha seqüenciat dos casos delta, dos de l'alfa i una de lambda; i a Eivissa, també dos de delta, dos de l'alfa i una de la gamma.

Les Balears tenen una presència d'aquestes variants –que presenten més resistència a les vacunes contra el covid-19– similars a la d'altres territoris de l'entorn, segons la Conselleria de Salut; per exemple, al País Valencià o a països com el Regne Unit (on pràcticament ja provoca el 100% dels casos) i Alemanya (on suposa el 59% de les infeccions). Cal dir que com que la mutació provinent de l'Índia és, ara per ara, la soca amb més capacitat de transmissió, allò més previsible és que acabi sent la majoritària a tot Europa.

Aquests darrers resultats del laboratori de Son Espases ja han estat comunicats a la Direcció General de Salut Pública i Participació i al Centre Nacional de Microbiologia. A Espanya, d’acord amb el Ministeri de Sanitat, la distribució de la variant delta continua sent desigual entre comunitats, però també ha augmentat el nombre d'autonomies en què es detecta en els mostrejos aleatoris.

Des de l’inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica de l'hospital de referència a les Illes ha seqüenciat el genoma de més de 2.500 casos de covid-19 a les Illes Balears. Es tracta d’un dels centres de l’Estat que més mostres del SARS-CoV-2 ha seqüenciat, molt per sobre de les recomanacions del Ministeri de Sanitat i del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

PCR innovadora

Son Espases està treballant en una prova diagnòstica que serà capaç d'identificar de quina variant de covid-19 s'ha contagiat cadascú. Aquesta PCR innovadora serà útil per decidir si les persones amb la pauta de vacunació completa han de fer quarantena o no en cas de ser contactes estrets. El protocol del Ministeri de Sanitat estableix que, en aquests casos, no s'haurà de fer quarantena sempre que el contagi no l'hagi provocat la variant delta.

stats