Societat 15/02/2019

Valldemossa pateix més saturació turística que el nucli històric de Palma

A la localitat, un dia d'ocupació mitjana d'agost hi ha més de 7.825 persones, entre residents i visitants

Carles Tudurí
2 min
El casc històric de Valldemossa concentra més de mil places turístiques.

PalmaValldemossa registra durant l’agost una mitjana diària d’ocupació de 7.825 persones entre residents, treballadors i visitants, la qual cosa situa la saturació turística de la localitat en un índex de 3,35, molt per damunt la càrrega de pressió humana del centre històric de Palma, que és de 2,45. Això significa que la localitat va registrar fins a 154 turistes per cada 100 habitants a l’agost de l’any passat.

Als 2.334 residents que treballaven a Valldemossa s’hi han de sumar 5.491 visitants de mitjana: 334 allotjats en establiments turístics, 814 en establiments no turístics i 3.085 turistes que arriben a Valldemossa en cotxe, 544 en autobús públic i 714 amb autobús privat. Una mitjana El 60% dels visitants arriben entre les 10 i 13 hores.

Així ho han explicat aquest divendres el president de Tramuntana XXI, Joe Holles, i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Valldemossa, Toni Colom, en la presentació de l’estudi sobre la capacitat de càrrega turística del centre històric de Valldemossa.

De les dades que ofereix l'estudi destaca l'increment dels establiments turístics registrats entre 2012 i 2017, que ha estat del 43%. Això suposa que durant l'agost prop de 1.150 persones s'allotgen cada dia a Valldemossa, un 70% en establiments no hotelers.

L'estudi destaca que els establiments turístics s'han incrementat en un 43% durant els darrers cinc, de manera que el poble acull unes 1.150 persones de mitjana diària a l'agost.

Cotxes i autocars

Pel que fa als visitants diaris, molts arriben en cotxe, més de 3.000 persones, que ocupen alguna de les 488 places d'aparcament tarifades. Hi ha unes altres 250 places gratuïtes, que no permeten comptabilitzar els visitants. Una mitjana de 714 persones arriben en autocar, que són prop de devuit al dia, tot i que hi ha dies que n'hi arriben fins a 29. El 60% dels visitants arriben entre les 10 i 13 hores.

La situació afecta l'habitatge, ja que en l'actualitat hi ha prop de 250 pisos i cases que es dediquen al lloguer vacacional, amb un total de 800 places. Els estrangers també han guanyat pes com a residents i han passat el 17% al 22% entre 2004 i 2017.

Colom ha destacat que "venen més turistes i som cada vegada més pobres si atenen a les dades del PIB. Això és un senyal d'alarma". Per al regidor és hora de qüestionar-se "si més és millor".

Per la seva banda, Holles ha explicat que el primer que es va detectar quan es va començar a estudiar la serra de Tramuntana és que tenia dos problemes: la saturació turística i l'abandonament del sector primari. "Per això cercam fórmules per a un turisme més lucratiu i amable. El turisme és molt positiu, si es gestiona bé. Hem de trobar solucions de consens. N'hi ha, és qüestió de cercar-les".

stats