La vacuna de Moderna pot protegir més de la infecció lleu per covid que la de Pfizer

Un estudi de la Clínica Mayo confirma que els dos preparats són molt eficaços per reduir les hospitalitzacions i les defuncions

5 min
Una infermera preparant una dosi de la vacuna Moderna.

BarcelonaLa vacuna de Moderna podria ser el doble de potent que la de Pfizer a l’hora de reduir el risc d’infecció per covid-19 davant de variants més contagioses com la delta. Això és el que la prestigiosa Clínica Mayo suggereix que està passant-li a la població vacunada de l’estat nord-americà de Minnesota, on la mutació sorgida a l’Índia ja és el virus predominant. Segons aquest article, que encara no s’ha revisat ni s’ha publicat a cap revista científica, les persones que han rebut les dues dosis de Moderna es contagien menys que les que s’han immunitzat amb Pfizer. Tot i que fins ara no s’havien observat grans diferències entre la protecció que prometien les dues vacunes d’ARN missatger davant de la infecció en els assajos clínics (95% per a Pfizer i 94,1% per a Moderna) i la que confereixen a la vida real, els investigadors apunten que, coincidint amb l’eclosió de la variant delta, Pfizer s’ha mostrat menys protectora en cas d’exposició al virus. 

Aquestes són les principals conclusions d’un estudi retrospectiu fet amb més de 25.589 persones a quatre estats: Minnesota, Florida, Arizona i Iowa. L’objectiu de la Clínica Mayo era comparar i comprovar l'efectivitat de les dues vacunes d'ARN missatger a l’hora d’evitar el contagi i la malaltia lleu a mesura que variants més transmissibles com la delta s’imposen. I els resultats preliminars indiquen que, entre els mesos de gener i juliol d’enguany, Moderna evitava els contagis en un 86% dels casos. En el mateix període, Pfizer ho feia en un 76% dels casos. Però en l’últim mes, coincidint amb una acceleració dels contagis en diversos punts del país, les diferències van ser més evidents. Els investigadors plantegen que la prevenció del contagi amb Moderna es redueix fins al 76%, mentre que la de Pfizer cau fins al 42%. 

Els vacunats també poden infectar-se, un fenomen que ja se sabia que passaria i que en anglès es coneix com a breakthrough. Les vacunes redueixen la possibilitat de contagi, però no en el 100% dels casos, i alguns experts plantegen que aproximadament un 1% dels malalts de covid estaran vacunats. Però el metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip admet que no hi ha prou estudis a fons per quantificar-ho i valora positivament que aquest sigui el primer que ho intenta fer. “Que una vacuna d’ARN missatger tingui menys eficàcia que una altra és nou. Sobre el paper no hauria de passar perquè estan basades en la mateixa tecnologia. Però la mostra és gran i podria passar. Realment seria interessant confirmar-ho i saber per què”, planteja Macip, que no ha participat en l'estudi.

Ara bé, l’expert recorda que l'eficàcia de les vacunes es mesura en el percentatge de casos greus i morts que eviten. “I, en aquest sentit, les diferències són mínimes”, puntualitza. Les vacunes del covid es van dissenyar, provar i aprovar originalment per reduir la càrrega de malalties amb símptomes, l’hospitalització i les morts relacionades amb la infecció per SARS-CoV-2, però no com a vacunes neutralitzants, capaces d’evitar 100% el contagi.

De moment, la Mayo no ha trobat canvis en l’eficàcia de cap de les vacunes a l’hora d’evitar les conseqüències greus de la infecció per covid. La vacunació completa amb qualsevol de les dues vacunes va ser altament eficaç contra l'hospitalització (91,6% en el cas de Moderna i 85% en el de Pfizer), contra l’admissió a l’UCI (93,3% amb Moderna i 87% amb Pfizer) i contra la mort (no es van produir morts dins el grup d’estudi), segons els resultats de la investigació.

Influència de la variant delta

“Que hi hagi diferències en la protecció dels casos lleus té una importància relativa, perquè l’important és que no baixi la protecció davant de les hospitalitzacions o les morts. Però tenir casos entre vacunats també implica quarantenes i inconvenients per al control epidemiològic. Per això és important que hi hagi estudis que posin damunt la taula aquestes diferències”, planteja Macip. Amb tot, insisteix: “El més important és que de moment encara no s'ha vist que cap de les vacunes principals (Pfizer, Moderna o AstraZeneca) sigui millor o pitjor a l'hora d'evitar els casos greus”.

L’estudi ha fet servir les dades de 645.109 pacients de la Clínica Mayo i dels hospitals afiliats al Mayo Clinic Health System. Ara bé, només hi han pogut participar els majors d’edat que havien rebut com a mínim una dosi de Pfizer o Moderna abans del 29 de juliol d’enguany, que no tenien proves positives abans de la primera dosi de la vacuna i que no van rebre les injeccions de diferents fabricants. Tots aquests individus tenien les mateixes característiques demogràfiques (edat, gènere, ètnia i lloc de residència) i s’han classificat de manera que tots havien rebut la segona dosi més o menys en la mateixa data. “Vam observar una pronunciada reducció de l’eficàcia de Pfizer coincidint amb la prevalença creixent de la variant delta, però aquesta associació temporal no implica causalitat i és probable que hi hagi diversos factors que contribueixen als canvis en l’eficàcia de la vacuna al llarg del temps”, admeten els investigadors.

Els responsables de l'estudi justifiquen la necessitat de fer aquests tipus d'investigacions per vigilar l'eficàcia de les vacunes davant l'augment de les infeccions i l'aparició de noves variants, i per avançar-se a l’administració de dosis de reforç i al desenvolupament de vacunes adaptades a futures variants. En aquest sentit, Macip creu que la delta sí que juga un paper important i que “amb variants anteriors aquests breakthroughs serien inferiors”. “És més contagiosa i els que s’infecten tenen més càrrega viral, de manera que s’escampa més el virus”, explica, i afegeix que seria interessant estudiar els casos de contagis en vacunats on encara domina l’alfa i en llocs on predomina la delta.

D’altra banda, el mateix estudi planteja possibles hipòtesis que podrien influir en la diferència d’eficàcia. Per exemple, que si bé tant Moderna com Pfizer són vacunes d’ARN missatger, segueixen règims de vacunació i de formulació diferents. Moderna s’administra en dosis de 0,5 ml en 28 dies de diferència, mentre que cada dosi de Pfizer és de 0,3 ml i s’injecta amb 21 dies de diferència. “[Amb Moderna] es podria donar lloc a una preparació més efectiva de la resposta immune”, apunten els investigadors. A més, els investigadors també creuen que és possible que en les estimacions d’eficàcia hi pugui tenir un pes important la data de la vacunació. És a dir, que la reducció de l’eficàcia també es pugui deure a la disminució de la immunitat amb el pas del temps. “No sabem exactament a quina velocitat baixa la protecció. Sabem que els anticossos es van reduint, però no sabem a partir de quan aquesta baixada té un efecte o a quin nivell estàs protegit”, corrobora Macip. 

stats