Societat 30/04/2021

La vacuna de Janssen arribarà de manera massiva el juliol a les Balears

A partir de dimecres que ve es posaran 47.000 dosis en total per setmana, segons la coordinadora de la campanya de vacunació

3 min
Punt de vacunació massiva al poliesportiu Germans Escales

Palma"En aquest moment entram en vacunació massiva", ha assegurat la coordinadora de la campanya de vacunació a les Balears, Maria Eugènia Carandell. De moment, ja hi ha confirmades 67.000 dosis de Pfizer en les setmanes que venen, mentre que l'"arribada massiva de Janssen serà el juliol". Fins aleshores "seran comptades", ha advertit Carandell, que ha assenyalat que "estam a punt d'arribar a les 4.200 dosis rebudes" d'aquesta vacuna.

Així mateix, la coordinadora autonòmica ha explicat que a partir de dimecres que ve els punts de vacunació passaran de posar 15.000 dosis a posar 47.000 per setmana. Aquestes dosis, amb les que es posen als hospitals i als centres de salut, faran que el total ascendeixi a les 80.000. "Vàrem dir que quan arribàssim a les 50.000 dosis podríem parlar de vacunació massiva, així que a partir de la setmana que ve podem dir que hi començam", ha afegit.

A hores d'ara, de la població que es considera diana a les Balears –1.193.654 persones–, un 19% ha rebut la primera dosi i un 6,95% les dues dosis. S'espera assolir el 70% de persones vacunades amb una dosi i el 12% amb les dues a finals de juliol. Això serà possible gràcies a l'increment dels vials que rebrà l'Arxipèlag: mentre que al mes de maig s'assoliran les 80.000 dosis setmanals, el juny seran 100.000.

Més del doble de dosis

"Si es manté el ritme podríem disposar durant el mes de maig de quasi el mateix nombre de vacunes que hem tingut de gener a abril. Això permetria accelerar molt la campanya de vacunació", ha avançat Carandell. Així mateix, ha informat que esperen "acabar de vacunar la població de més de 70 anys d'aquí a una setmana aproximadament". Ara ja se citen les persones d'entre 50 i 59 anys. De fet, entre ahir i avui s'han donat més de 6.000 cites per la setmana del 5 a l'11 de maig.

A partir de la setmana que ve "els centres de vacunació estaran a ple rendiment", ha afirmat la membre de Salut. Per exemple, el de Germans Escalas passarà de posar 4.100 dosis a 16.200, el de Mateu Canyelles de 1.446 a 4.700 i el de Manacor de 2.100 a 5.700. A més, la coordinadora ha celebrat que el model de BitCita –per demanar cita a través d'internet– "simposa com a model prioritari", gràcies al fet que "avançam en grups d'edat més joves".

Segona dosi d'AstraZeneca

Pel que fa a la segona dosi d'AstraZeneca en menors de 60 anys, el Ministeri de Sanitat i la majoria de les comunitats autònomes han acordat aquest divendres –amb motiu de la reunió de la Comissió de Salut Pública– esperar de quatre a sis setmanes a prendre una decisió definitiva. Així ho ha explicat el conseller de Sanitat en funcions de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz-Escudero, que està en contra de la decisió.

Dos milions de persones estan afectades per aquesta decisió al conjunt de l'Estat, 38.000 de les quals són de les Balears (29.788 a Mallorca, 3.280 a Menorca, 4.212 a Eivissa i 816 a Formentera). Són membres dels col·lectius considerats essencials –personal educatiu, policia, bombers, funcionaris de presons...– que varen començar a rebre la primera dosi a principis de febrer, però l'alerta pels casos de trombosi va paralitzar que rebessin la segona dosi.

Per ara, la Conselleria de Salut de les Balears ja ha ajornat la cita de la segona dosi a unes 8.000 persones, segons la coordinadora de la campanya de vacunació. De mitjana, han anul·lat la cita a unes 4.000 persones, de manera que s'espera que –amb les quatre o sis setmanes de marge que ha proposat el Ministeri de Sanitat–, la xifra es pugui incrementar en 16.000 persones.

stats