Societat 10/04/2021

La vacuna de Janssen arribarà dimarts a Espanya

L'Estat espera rebre 5,5 milions de dosis d'aquesta vacuna entre abril i juny

2 min
Una dona es vacuna contra el coronavirus al Poliesportiu Germans Escales

PalmaLa ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat que les primeres dosis de la vacuna de Janssen arribaran aquest dimarts a l'Estat. Segons l'acord de la farmacèutica amb el govern espanyol, està previst que Espanya rebi 5,5 milions de dosis de la vacuna de Janssen entre abril i juny, i que aquestes dosis s'utilitzin per vacunar, inicialment, els menors de 80 anys. Aquesta partida de vacunes ha de permetre escalar la campanya de vacunació i complir l'objectiu de tenir vacunada el 70% de la població a finals d'agost.

La vacuna de Janssen és l'única de les aprovades, per ara, que només requereix una sola dosi per aconseguir la immunitat davant el coronavirus.  A part de ser l'única que s'administra en una sola dosi, la quarta vacuna aprovada per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) no requereix ultracongelació, com sí que necessiten Pfizer i Moderna. L'arribada d'aquesta vacuna i el fet que sigui d'una sola dosi accelerarà el ritme d'immunització a l'Estat.

Aquest vaccí arriba acompanyat dels dubtes que va generar aquest divendres l'Agència Europea de Medicaments (EMA) quan va informar que estava investigant un possible vincle entre quatre casos de trombosi greu i la vacuna de la farmacèutica Johnson&Johnson. Tot i la investigació, l'EMA va assegurar que la vacuna és segura, però va remarcar que continua investigant per decidir si cal actualitzar la informació del vaccí i considerar la trombosi com un possible efecte secundari rar, com des d'aquesta mateixa setmana passa amb el d'AstraZeneca, elaborat pel laboratori d'Oxford.

L'Estat estudia què fer amb la segona dosi d'AstraZeneca

La ministra de Sanitat ha demanat calma a tothom que ha rebut la primera dosi d'AstraZeneca i que està pendent de saber si la segona d'aquí unes setmanes podrà ser o no de la mateixa farmacèutica. 

Segons ha explicat la ministra de Sanitat, el govern espanyol planteja diversos escenaris. Actualment, les dues opcions més viables per a aquells residents a l'Estat menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi de la vacuna d'Oxford són o bé rebre la segona vacuna amb una dosi d'una altra farmacèutica o bé no vacunar amb la segona dosi aquestes persones, ja que la primera atorga una immunització del 70%. Darias ha explicat que països com França i Alemanya ja han optat per l'opció d'administrar la segona dosi de la vacuna d'una altra farmacèutica. Així mateix, ha anunciat que, un cop els experts analitzin en profunditat la situació, anunciaran la mesura acordada.

Tot i això, Darias ha reiterat que totes les vacunes són "segures, eficaces i salven vides", i ha insistit que estan duent a terme un pla de vacunació amb l'objectiu d'administrar a cada franja d'edat la vacuna que els aporti més immunitat i menys efectes secundaris.

Les Illes rebran 17.000 vaccins menys aquesta setmana

Un problema amb la distribució de la vacuna d'AstraZeneca deixa les Balears sense 17.000 vacunes per a la setmana que ve. D'aquesta manera, l'Arxipèlag rebrà dilluns 31.930 vacunes contra el coronavirus de diferents laboratoris, 17.070 menys de les que ha rebut aquesta setmana.

Així, de les 25.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca que havien de rebre les Balears dimarts que ve, només n'arribaran 3.400. Pel que fa a Pfizer i Moderna, es manté la previsió i arribaran les vacunes acordades. El Ministeri de Sanitat enviarà dilluns a l'Arxipèlag 22.000 dosis de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer i dimarts 6.300 de la de Moderna.

stats