Societat 13/07/2023

La UIB repeteix al juliol una de les preguntes polèmiques de l'examen de Biologia de Selectivitat

Aquesta situació genera un greuge entre els estudiants que s'hi varen enfrontar fa un mes i els que ho han fet ara, que han pogut accedir a les correccions

2 min
Captura de Pantalla 2023 07 13 a les 16.59.57

PalmaLa UIB ha repetit a la convocatòria de juliol de Selectivitat una de les preguntes de l'examen de Biologia que ja va formular el mes de juny. Es tracta d'una qüestió que va provocar molta polèmica i indignació entre els alumnes i el professorat, que consideraren que estava basada en els principis competencials de la LOMLOE. El tema és, però, que els estudiants que enguany s'han presentat a Selectivitat han cursat segon de Batxillerat segons la LOMQE. Serà a partir del curs vinent quan les proves ja s'adaptaran completament a la llei educativa vigent.

A la pregunta 5 de l'opció A es demana als alumnes que imaginin que se'n van a l'Himàlaia. Una vegada allà, a conseqüència del mal d'altura, estan desorientats. És per això que, per orientar-se, els alumnes s'han de posar en la situació de seguir un riuet d'aigua de color xocolata. És en un dels apartats on els alumnes van trobar més dificultats al juny. En aquest, els estudiants s'han d'imaginar que es moren de set i que necessiten desinfectar l'aigua bruta per poder beure. Se'ls demana explicar quins tractaments es podrien aplicar al líquid per reduir els possibles impactes patològics d'haver-lo ingerit. Sobre la pregunta de l'Himalàia, durant la convocatòria de juny, una alumna va ser contundent: "Jo no estava preparada per anar a l'Himàlaia a l'examen de Selectivitat i trobar-me una bassa de color de xocolata que havia d'aconseguir potabilitzar", va dir.

Un 75,7% d'aprovats a la fase extraordinària

Un docent de Biologia consultat considera que el fet d'haver repetit la pregunta suposa un greuge entre uns i altres estudiants. "Els que es varen presentar a la convocatòria de juny i varen entrebancar-se, tingueren mala sort. Ara bé, els que després del primer examen es varen mirar la correcció i decidiren presentar-se a la convocatòria extraordinària, hauran pogut treure fàcilment la màxima puntuació". Una altra professional no entén la "caparrudesa" de tornar a fomular una pregunta que va provocar rebombori quan es va plantejar per primera vegada.

A la fase extraordinària de la Selectivitat, 545 (75,7%) dels 720 alumnes que s'han presentat a la convocatòria han aprovat. A Mallorca, són aptes 474 alumnes dels 616 que s'hi han presentat (76,9%). A Menorca, són aptes 30 alumnes dels 37 que s'hi han presentat (81,1%). A Eivissa, són aptes 39 alumnes dels 63 que s'hi han presentat (61,9%). A Formentera, són aptes 2 dels 4 alumnes que s'hi han presentat (50%). La nota mitjana d'accés del mes de juliol és de 5,893 punts. Cal recordar que les proves es van fer els dies 4, 5 i 6 de juliol de 2023. Ara, els alumnes poden consultar els resultats de la PBAU a través de UIBdigital. Els que vulguin demanar revisió d'examen ho poden fer fins al 14 de juliol. La publicació dels resultats de les revisions es farà el 24 de juliol.

stats