Societat 05/10/2023

La UIB instal·larà 15.000 panells fotovoltaics al campus

El 54% s'ubicaran en cobertes, aparcaments i àrees antropitzades

ARA Balears
3 min
Planol del campus de la UIB, amb les zones on s'hi instalaran plaques fotovoltàiques.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears ha obtingut 18,7 milions d’euros en una convocatòria competitiva de fons europeus Next Generation convocada pel Govern de les Illes Balears que permetrà avançar cap a la transformació del campus universitari de Palma en un entorn energèticament eficient i autosuficient, i amb una petjada de carboni zero. Per fer-ho possible, s'hi instal·laran 15.000 plaques solars. Les actuacions previstes en el projecte s’iniciaran al llarg del darrer trimestre de 2023 i està previst que finalitzin l’estiu de 2025.

Les mesures que s’inclouen en el Projecte d’Escenaris de Generació Fotovoltaica al campus de la UIB, integrat en l’Estratègia de Sostenibilitat de la UIB, faran possible que la Universitat generi més del 100% de l’energia que consumeix anualment i deixi d’emetre, també anualment, més de 2.868,51 tones de CO2. Així doncs, la iniciativa permetrà que la UIB avanci en el compromís d’assolir la neutralitat en la petjada de carboni abans de l’any 2030.

El projecte ha estat elaborat per la UIB mitjançant recursos propis del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció i el Servei Tècnic i d'Infraestructures, la qual cosa ha permès un estalvi de recursos i poder adaptar el projecte a les particularitats de l’entorn del campus.

Aprofitament de l'espai

En total, s’instal·laran infraestructures de generació fotovoltaica amb una potència de 6,56 MWp que aniran acompanyades de la instal·lació de sistemes d’acumulació d’energia integrats per 5 MWh mitjançant bateries de tipus LiFePO4 i més de 100 kWh a partir de bateries de segona vida de vehicles elèctrics que es distribuiran en diferents edificis i zones del campus.

Aquest conjunt d’instal·lacions es controlarà mitjançant una xarxa intel·ligent que farà possible el control i la gestió eficient dels recursos energètics descentralitzats que integren el projecte. El projecte de transformació energètica del campus, a més, s’integrarà en el sistema de captació de dades relacionades amb el consum d’electricitat i d’aigua, de mesura de l’ocupació d’espais docents i de mesura de dades ambientals de què ja disposa la Universitat.

La integració del projecte en l’entorn natural del campus ha guiat l’estratègia rectora del projecte. S’opta per un reaprofitament de l’entorn urbà construït, de manera que es potencia l’aprofitament de les cobertes d’edificis, espais d’aparcament i zones afectades per infraestructures de transport. S’han descartat, per tant, propostes que suposaven un impacte més gran quant a l’ocupació de l’espai natural del campus. Així doncs, el 54% de la superfície que ocupa el projecte se situa en cobertes, aparcaments i àrees antropitzades, i suposa aproximadament el 50% de la generació i de la reducció de tones de CO2 per any. També s’ubicaran instal·lacions fotovoltaiques damunt cobertes de marquesines dels aparcaments annexos a l’edifici Anselm Turmeda, el caminal de Formentera, Cas Jai, l’edifici Arxiduc Lluís Salvador i Ca ses Llucies.

Els arbres afectats es replantaran

Els canvis previstos en el projecte de transició energètica es duran a terme en paral·lel a les mesures de renaturalització del campus de la UIB, que han de permetre recuperar i valorar diferents espais naturals del campus. Els arbres afectats per la instal·lació de les infraestructures de captació solar es replantaran al campus. Un dels espais on es reubicaran és el camí de vianants que transita des de l’edifici Beatriu de Pinós fins a l’edifici Mateu Orfila i Rotger, amb l’objectiu d’incrementar la densitat de la cobertura vegetal d’aquest entorn. A més, amb la intenció d’integrar les noves infraestructures, es preveu l’enjardinament de l’entorn de les pèrgoles que s’instal·lin al campus; l’estratègia es fonamenta en la reducció de l’impacte de la instal·lació.

La biodiversitat del campus s’enriquirà amb un arborètum, un espai paisatgístic on es plantaran espècies d’arbres de diversos ecosistemes amb la intenció que esdevingui un museu d’arbres amb vocació pedagògica. Aquest nou espai s’ubicarà als terrenys situats darrere la sala d’actes de l’edifici Son Lledó. A la vegada, els horts urbans canviaran d’ubicació i se situaran a l’espai proper a l’Arqueòdrom, a tocar de l’edifici Son Lledó.

stats