Societat 02/06/2023

La UIB entregarà els exàmens de Selectivitat en castellà i català

La universitat s'avança a la resolució del TSJIB sobre el recurs de PLIS per repartir els enunciats en les dues llengües

2 min
Alumnes de batxillerat fent la selectivitat

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) ha decidit que repartirà els exàmens de Selectivitat (PBAU) tant en castellà com en català els pròxims 6, 7 i 8 de juny. Fins ara, primer es distribuïen les proves en català i, a continuació, els alumnes que volien els enunciats en castellà ho havien de demanar als professors vigilants. La UIB ha pres aquesta decisió davant el recurs presentat per l'Associació PLIS Educació al TSJIB, per demanar que s'anul·lessin les instruccions vigents fins a enguany en considerar que vulneraven drets fonamentals. A partir d'ara, els professors hauran d'anar taula per taula, i demanar a cada estudiant en quin idioma vol l'examen. Cal recordar que, fins ara, els alumnes podien respondre l'examen en qualsevol de les dues llengües oficials, independentment de què els enunciats fossin en català.

Per anticipar-se a possibles mesures cautelars

El canvi de norma l'ha aprovat la Comissió Organitzadora de les PBAU, formada per representants de la Conselleria d'Educació i Formació Professional i de la UIB, així com per correctors de les proves. En el marc de la reunió, la vicerectora d'Estudiants, Carmen Touza, ha llegit el recurs contenciós-administratiu presentat per PLIS. Touza ha considerat que el text estava ben fonamentat a escala jurídica i pedagògica, i que per això s'havia d'acceptar la petició d'anul·lar la instrucció vigent. Els serveis jurídics de la UIB també han donat suport a la posició de la vicerectora.

La decisió s'ha pres en previsió que el TSJIB pogués adoptar mesures cautelars en els pròxims dies, "i en línia amb la decisió adoptada en altres territoris de parla catalana, o els tribunals van fallar a favor d'un recurs semblant", explica la UIB en un comunicat. "D'aquesta forma, se cerca garantir que els estudiants puguin realitzar les proves sense variacions organitzatives que puguin afectar el seu rendiment", assenyala.

En conèixer la notícia, PLIS ha demanat que les instruccions verbals de Souza es materialitzin en un document escrit i oficial. Per la seva part, Societat Civil Balear, ha lamentat que "s'hagi de batallar sempre als tribunals per defensar els drets més elementals". En la mateixa línia, Escuela de Todos ha reclamat al Govern d'Espanya que aprovi una prova de Selectivitat única a tota Espanya, amb criteris unificats i enunciats bilingües a les autonomies amb llengua cooficial.

stats