Societat 29/10/2021

La UIB es compromet a no fer cap emissió contaminant a partir del 2030

La universitat fomentarà la mobilitat sostenible i la modernització i millora de l'eficiència energètica en edificis del campus

ARA Balears
2 min
El subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LINCC), Pau de Vílchez, i el vicerector de Política Científica i Investigació de la UIB, Víctor Homar.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) ha anunciat aquest dijous que en els pròxims mesos elaborarà un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030, any en què la institució pública es compromet a generar emissions de diòxid de carboni iguals o inferiors a zero. El document en el qual es treballa se centrarà en el foment de la mobilitat sostenible i la modernització i millora de l'eficiència energètica en edificis i instal·lacions del campus, segons ha informat la institució en un comunicat.

El pla s'alinea amb el compromís de la UIB amb la preservació del medi, que dimecres es va refermar amb l'adhesió a la campanya internacional Race to Zero. Es tracta d'una iniciativa que té el suport de les Nacions Unides, i que reuneix actors no estatals, com ara empreses, ciutats, regions, institucions financeres, educatives i sanitàries, per adoptar mesures rigoroses i immediates per reduir a la meitat les emissions globals l'any 2030. La UIB és la primera institució de les Balears que s'ha compromès a assolir neutralitat climàtica.

Més d'un miler d'institucions d'educació superior d'arreu del món, que representen gairebé 10 milions d'alumnes, s'han adherit ja a la campanya Race to Zero. Els promotors de la iniciativa pretenen impulsar la descarbonització de l'economia abans de la cimera COP26, que es farà de l'1 al 12 de novembre a Glasgow, a Escòcia, i en la qual la UIB serà present com a membre observador. El doctor i subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LINCC), Pau de Vílchez, serà el representant de la institució balear.

De Vílchez participarà en les activitats que acompanyen el procés de negociació, en les quals les institucions de recerca tenen un paper fonamental a l’hora de transmetre els coneixements més actualitzats sobre canvi climàtic. El doctor també forma part de la Climate Change Litigation Initiative, una iniciativa impulsada per les universitats d'Strathclyde, Ginebra i Singapur i que està centrada en l'estudi de la litigació climàtica arreu del món. La iniciativa serà presentada en el marc de la jornada Climate Change Legislation, Litigation and the Rule of Law, el 6 de novembre, en la qual De Vílchez participarà en activitats relacionades amb les obligacions legals d'estats i empreses per fer front al canvi climàtic.

stats