Societat 11/03/2022

La UIB aturarà tots els sistemes de climatització per l'augment del preu del llum

També prohibeix emprar aparells de calefacció o fred individuals

ARA Balears
2 min
Més de 4.000 estudiants balears afronten el primer dia de la selectivitat sense incidències

PalmaLa Universitat de les Illes Balears ha decidit aturar tots els sistemes de climatització a partir de dilluns que ve a causa de l'increment desorbitat del preu del llum i del gas. Segons ha explicat en un comunicat, la Universitat es troba "en una situació d'emergència energètica" que ha obligat el rectorat a posar en marxa un pla d'estalvi energètic per reduir-ne el consum i el cost de la factura de l'electricitat. La UIB ja ha contactat amb el Govern balear, que els ha ofert suport per trobar una solució a través de les conselleries competents.

La Universitat illenca ha explicat que només es mantindrà activa la climatització "que sigui imprescindible per motius de seguretat" a les instal·lacions crítiques o perquè pugui continuar l'activitat d'investigació que ho requereixi. A més, es prohibeix que tant el personal com l'alumnat faci servir aparells de calefacció o fred individuals. Tot plegat, "per assegurar que l'activitat pròpia de la Universitat, la docència, la investigació i la transferència de coneixement pugui continuar".

En els dos darrers anys, la factura elèctrica ha anat augmentant. El 2020 va ser d'un milió d'euros, mentre que el 2021 ja es va passar als 2,4 milions. La UIB calcula que, per a l'any 2022, amb l'escalada de preus que hi ha actualment, la factura podria arribar als sis milions d'euros, xifra que representa un 4,8% del pressupost total de la Universitat per a enguany.

Enllumenat, aparells i tancament d'espais

En acabar la jornada laboral, es deixaran apagats tots els aparells informàtics que vagin connectats a la xarxa elèctrica (ordinadors, impressores, fotocopiadores, escàners i altre material electrònic). També s'haurà d'apagar el llum de totes les dependències quan no hi hagi ningú. Pel que fa a l'enllumenat exterior, també es reduirà aproximadament a un terç de la seva capacitat, excepte el de llocs sensibles com és la residència universitària. Per contrarestar aquesta retallada, la UIB afirma que incrementarà el servei de seguretat al campus.

D'altra banda, tots els edificis estaran tancats durant els períodes no lectius de Pasqua, estiu i Nadal, llevat de Son Lledó i l'edifici Antoni M. Alcover i Sureda, ja que aquest darrer és el més eficient energèticament. A partir de dia primer d'abril, l'horari de tancament dels edificis s'avançarà de les 22 h a les 21 h.

La Universitat remarca en el comunicat "l'excepcionalitat d'aquestes actuacions", que modularan a mesura que el context energètic torni a la normalitat. A més, assegura que estudiarà altres possibilitats per reduir el consum. En aquest sentit, ja ha avançat que accelerarà el procés per instal·lar plaques fotovoltaiques als edificis del campus, un pla que ja treballava per tal d'assolir la neutralitat climàtica el 2030.

stats