ECONOMIA
Societat 29/11/2019

El turisme per veure estels pot dur 30 milions l’any a Menorca

L’illa defineix l’estratègia per posicionar-se com a destinació de l’astroturisme després d’obtenir la doble certificació d’Starlight

Ivan Martín
4 min
El turisme per veure estels pot dur   30 milions l’any a Menorca

MaóMenorca s’ha convertit aquests darrers dies en l’epicentre de l’astroturisme, el que practiquen els viatgers que cerquen les millors zones per observar els estels. El Consell insular pretén que sigui un reclam per desestacionalitzar el turisme i, per això, l’illa de Llatzaret del port de Maó ha acollit la II Trobada Starlight, l’únic fòrum mundial sobre el turisme d’estrelles en què s’han reunit més d’una cinquantena de representants i experts en la matèria.

La Fundació Starlight és una entitat creada per l’Institut d’Astrofísica de les Canàries i l’empresa consultora Corporació 5 i té com a objectiu protegir el cel estrellat, la difusió de l’astronomia i la promoció del moviment Starlight. Per aconseguir-ho, promou activitats i ofereix productes i serveis relacionats amb aquest camp. A través d’un sistema de certificacions, la Fundació pretén impulsar un model de creixement econòmic sostenible amb el medi ambient als territoris implicats.

La Fundació Starlight posa l’illa canària de La Palma com a exemple del possible impacte econòmic de l’astroturisme per a Menorca. “Amb una població d’uns 80.000 habitants, similar a la de Menorca, a La Palma ja s’hi han constituït una setantena d’empreses relacionades amb l’astroturisme i s’hi han generat 30 milions d’euros anuals de facturació”, explica la presidenta de la Fundació, Antonia Varela. “També tenim dades d’una comarca petita de 800 habitants que rep cada any 20.000 visitants i on es genera un impacte de tres milions d’euros”, assegura Varela.

Més pernoctacions

La pluja de milions d’euros a la qual fa referència Varela surt de l’increment en el nombre de pernoctacions produït pels astroturistes. “Normalment aquesta tipologia de visitants aprofiten una activitat per quedar més dies a la destinació. En concret, les pernoctacions augmentaran entre dues i tres nits més de mitjana. Representa un elevat impacte en ingressos i un creixement de visites que en alguns indrets com Gredos ha arribat al 300%”, hi insisteix.

D’altra banda, la presidenta de la Fundació Starlight també destaca el perfil del turista que arrossega aquesta activitat. “No és massiu, i es tracta de persones amb un nivell cultural mitjà-alt, sensibilitzades amb el medi ambient, vinculades amb el turisme rural i actiu, però relacionat amb el turisme científic. El seu poder adquisitiu és elevat i són necessaris per a qualsevol destinació”, manté.

Menorca està ben situada per aprofitar tot aquest impacte econòmic. L’illa va obtenir el 8 d’abril la certificació com a destinació turística Starlight, que l’oficialitza com un indret apte per a l’astroturisme, amb excel·lents qualitats per contemplar els cels estrellats. El reconeixement implica que és una ubicació protegida de la contaminació lumínica i un territori. A més, les destinacions Starlight també adquireixen el compromís d’adequar les infraestructures i activitats relacionades amb l’oferta turística i la integració amb la natura. Paral·lelament, l’illa sumà una segona certificació, la de Reserva Starlight, una distinció que arriba per la defensa del cel dins d’una Reserva de la Biosfera. Les auditories de la Fundació Starlight revelen zones de l’illa de màxima foscor on l’observació d’estrelles és “excepcional”. Aquests espais són Macarella, Son Saura, Cavalleria, Cala del Pilar, Punta Nati, Cala Galdana, Sant Tomàs, l’Albufera del Grau i el Toro.

La sostenibilitat, clau

Antonia Varela explica a l’ARA Balears la importància de convertir-se en una destinació d’astroturisme. “És necessari que la societat es conscienciï dels valors positius que desprèn la preservació dels cels foscos per a la ciència, la sostenibilitat, la biodiversitat, la salut i l’economia”, afirma. L’elecció de Menorca per acollir la II Trobada Starlight no ha estat fàcil, segons reconeix la dirigent de la Fundació. Assegura que hi havia més d’una desena de territoris candidats, però les facilitats que oferí l’illa, a més del grau de sensibilitat que des de fa anys està definint l’estratègia sostenible de Menorca, varen ser aspectes clau. “Aquí ho podem combinar tot. Tenim una Reserva de la Biosfera excepcional, jaciments arqueològics i diferents punts d’unió amb l’astroturisme”, emfatitza.

El Consell de Menorca veu la doble certificació d’Starlight com una oportunitat que també reclama “responsabilitat”. Així ho expressa la vicepresidenta de la institució i consellera de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Maite Salord: “Cal donar a conèixer el potencial que tenim en un doble sentit. D’una banda, l’empresarial, perquè les qualitats del cel de Menorca poden atreure turistes que donen molt bons resultats a altres territoris, però també tenim una feina de divulgació entre els residents a l’illa”.

De moment, l’administració insular amb la col·laboració de la Fundació Starlight ha format un total de 45 monitors, i Menorca ha acollit la II Trobada d’astroturisme. Però també s’han planificat altres accions. “Estam fent feina amb sis miradors estel·lars que situarem a l’illa i la millora de l’Observatori de Ciutadella”, concreta Salord.

El Consell també valora la implicació del sector privat com a eix fonamental de l’astroturisme. “A principi de 2020 ens reunirem amb tots els representants del sector turístic per explicar que tenen un potencial enorme en el món del turisme d’estrelles i que s’afegeix a tots els altres valors que té Menorca. A més, ens interessa moltíssim perquè té un component desestacionalitzador que és clau”, afirma Maite Salord.

stats