Societat 15/07/2022

El TSJIB revoca l'autorització turística del Botel Alcudiamar

El GOB va presentar un recurs contenciós administratiu contra l'establiment perquè no disposava de les llicències necessàries

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'Alcúdiamar.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha revocat l'autorització turística del Botel Alcudiamar, després que l'entitat ecologista GOB presentàs un recurs contenciós administratiu contra l'establiment perquè no disposa de les llicències municipals necessàries, i contra la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme per haver permès que aquest negoci hagi estat en funcionament des del 2003, tot incomplint la Llei general turística de les Balears.

La sentència del TSJIB estima els arguments del GOB i declara "sense efecte ni eficàcia jurídica l'autorització turística" que va concedir el Govern el 2003. També es condemna la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme a adoptar en un termini d'un mes les mesures previstes en la sentència, que suposen una "revisió d'ofici de l'autorització turística”.

La defensa del GOB

A l’hora de presentar el recurs, el GOB defensava que, com recollien uns informes dels tècnics municipals emesos entre abril de 2017 i gener de 2018, l’ús d’aquest hotel estava prohibit per la Llei de ports i marina mercant, a més d’infringir també el Pla especial del port d’Alcúdia. No obstant això, l'Ajuntament d'Alcúdia va donar llicència d'obertura i funcionament d'una escola de vela i "allotjament per a navegants" a Alcudiamar.

És a dir, s'havia donat llicència d'obertura i funcionament d'una escola de vela i allotjament per a navegants, però no per posar en marxa l'apartament de quatre estrelles que es comercialitzava.

Així mateix, exposava que Alcudiamar no havia sol·licitat ni obtingut la llicència d’obres, obertura i funcionament d’un hotel de quatre estrelles, per la qual cosa no complia les condicions previstes en l’autorització concedida el maig de 2003, sense que el Govern n’hagi requerit “mai” el compliment. 

La resposta del Botel Alcudiamar

Per la seva part, el Botel Alcudiamar ha defensat en un comunicat que l'autorització turística continua essent vàlida i que el que fa la sentència del TSJIB és suspendre la seva eficàcia jurídica temporalment, "pendent del compliment d'un dels requisits o condicions, a saber, l'obtenció d'una llicència municipal o un títol habiliten que permeti l'obertura d'un hotel".

Així mateix, ha assegurat que l'establiment compta amb una autorització turística vàlida i amb llicència municipal d'obertura. "La qüestió jurídica s'ha centrat a determinar si la llicència municipal que empara la instal·lació i obertura del botel com a allotjament públic per a navegants és títol suficient per a l'obertura d'un establiment hoteler", ha defensat. És per això que els seus advocats estan estudiant la interposició dels recursos que procedesquin.

stats