Societat 31/05/2019

El TSJIB rebutja l'acomiadament d'una cambrera de pis de baixa per anèmia i esgotament

La sentència té en compte els factors de risc per a la salut que comporta aquesta feina

A. Schnabel
1 min
Una ‘kelly’ treballant

PalmaLa Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) avala la reincorporació d'una cambrera de pis a qui van fer fora després d'absentar-se per una incapacitat temporal. Després d'una dècada fent-hi feina, l'empresa li va notificar un acomiadament disciplinari cinc dies després d'extingir-se una baixa laboral de 24 dies per anèmia, alteracions menstruals, esgotament, lumbàlgia i varis constipats, entre altres mals.

La companyia es justificà argumentant que uns dies abans de rebre l'alta havia comprovat que la treballadora havia netejat l'entrada i les escales del restaurant del seu marit, sortit a comprar el pa i anat a llençar algunes caixes al contenidor. Uns fets que l'empresa interpretà com la "transgressió de la bona fe contractual per haver fet feina durant la baixa" i assegurà que l'empleada havia "allargat fictíciament" la situació d'incapacitat.

Postures forçades, càrregues pesades i moviments repetitius

L'alt tribunal de les Balears, no obstant, rebutja els arguments de la companyia i dictamina que no va existir engany perquè les activitats descrites són compatibles amb la recuperació. Esmenta, a més, els "factors de risc" per a la salut "associats al lloc de feina" de cambrera de pis que comporta, entre altres, "l'adopció de postures forçades quan es fan els llits o es netegen els banys, la realització de moviments repetitius durant la neteja de vidres, miralls i banyeres" o el "transport de carros, llençols i tovalloles".

D'aquesta manera, el TSJIB confirma la decisió d'un jutjat de primera instància que va declarar que l'acomiadament no s'ajustava a dret i condemnava l'empresa a readmetre la treballadora amb les mateixes condicions laborals i el pagament dels salaris que no va arribar a cobrar.

stats