Successos

Una mare amb dues menors al seu càrrec, el pare d'un nadó i una dona d'avançada edat: les tres víctimes de Badalona

La DGAIA s'ha fet càrrec de la tutela de les menors, que en el moment de l'esfondrament eren a l'escola

5 min
Els bombers buscant els tres veïns desapareguts a l'edifici de Badalona

Barcelona/BadalonaEls pitjors presagis s'han confirmat aquest dimecres de matinada. Entre la runa, els Bombers de la Generalitat han trobat els cossos dels tres veïns desapareguts dimarts en l'esfondrament de l'edifici de Badalona. El cos ho ha comunicat poc després de les 7 del matí, després d'estar treballant tota la nit en el desenrunament de l'edifici que es va ensorrar per causes que encara s'investiguen al carrer Canigó. Segons fonts consultades per l'ARA, els tres cadàvers ja han estat identificats i són les dues dones i l'home que havien desaparegut i que vivien en tres habitatges diferents.

Una de les víctimes és una dona d'origen estranger que vivia sola amb les seves dues filles, menors d'edat. En el moment de la tragèdia, les nenes eren a l'escola. Segons expliquen a l'ARA els veïns, feia pocs mesos que la família s'havia instal·lat al 3r 3a de la finca, si bé ja feia anys que vivien al barri. Era una persona agradable i molt oberta, diu la María, una senyora de 81 anys que viu al tercer segona de l’edifici, just al costat de la víctima, i explica que des d’un primer moment van tenir "molt bona relació". El fill de la María, el Juan Antonio, relata que, en el moment en què es va esfondrar l’edifici, va picar la porta de la seva veïna per intentar evacuar-la. Però ningú va obrir la porta.

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha assegurat aquest dimecres que faran "el que sigui necessari" per les nenes. "Estan soles", ha dit. Segons fonts del departament de Drets Socials de la Generalitat, la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) ja n'ha assumit la tutela i en les pròximes hores aniran a un centre d'acollida de l'administració catalana.

La segona víctima dona que han identificat els Bombers és una senyora d’avançada edat que vivia en el 1r 3a. Els veïns apunten que devia tenir uns vuitanta anys i que portava tota la vida a l’edifici. "Nosaltres vam arribar aquí el 1988 i ella ja hi era", explica el Juan Antonio. La senyora era treballadora de l’ONCE i, segons expliquen els veïns, tenia problemes de mobilitat. Al barri era molt coneguda: per la seva feina de venedora de loteria, sempre havia estat una persona molt popular a la zona. També expliquen que cada dia sortia a passejar pels carrers del barri.

Un home jove, que havia estat pare feia poc, és la tercera víctima que han trobat entre la runa de l'edifici ensorrat. La veïna del 2n 3a, la Narcisa, relata que feia una quinzena de dies que havia tingut un fill. De fet, la mare de la criatura havia sortit a passejar el nadó per un parc 10 minuts abans del fatal esfondrament. Segons els veïns, l'home devia tenir una trentena d’anys com a molt. Expliquen que no sabien pràcticament res d’ell i la seva família perquè, com que vivien a la planta baixa, hi tenien poc contacte.

Entre la tragèdia, un "miracle"

Dimarts al matí, quan l’edifici es va esfondrar, els veïns supervivents van viure moments de caos i commoció. El Juan Antonio, que just aquesta setmana té vacances a la feina, és fill de la María i viu amb ella al 3r 3a. Explica que era a la seva habitació quan, de sobte, va notar com tot l'edifici tremolava. De pressa, va anar a veure si la seva mare estava bé, però una imatge va fer que s'adonés que, fos quina fos la causa, la magnitud dels fets evidenciava que el que havia passat era preocupant: podia veure el pis del costat per una esquerda gegant que s'havia obert a la sala d'estar.

La Narcisa, la veïna del 2n 3a, estava treballant quan el seu menjador i la seva habitació es van convertir en runa. Qui hi havia al pis era el seu fill menor d’edat. Amb tot, diu que es va produir un "miracle": fins a aquest dissabte tenien una habitació ocupada per una tercera persona, però aquest cap de setmana havia marxat. Així, el seu fill va ocupar l’habitació on fins a aquell moment, dormia aquesta tercera persona. Si no hagués estat així, el seu fill hauria dormit a l’habitació gran del pis, on va afectar més l'esfondrament, i el desenllaç podria haver estat fatal.

Els Bombers descarten que hi hagi més víctimes

Els Bombers ja han acabat les tasques de desenrunament a l'edifici i han descartat que hi hagi més víctimes al marge dels tres cossos que s'han trobat. A les 17 hores, els veïns de l'immoble han pogut tornar a casa seva a recollir algunes de les seves pertinences. Paral·lelament, a dos quarts de sis de la tarda més d'un centenar de persones s'han concentrat en l'homenatge que l'Ajuntament ha ofert a les tres víctimes.

El consistori, encapçalat per Albiol, ha fet cinc minuts de silenci. Tot seguit, l'alcalde ha lamentat una "tragèdia" que ha afectat "directament" tres famílies però, per extensió, tot el veïnat. El batlle també ha volgut tenir un reconeixement per als equips d'emergència que han treballat en el succés. "Tots plegats han estat a l'altura de les circumstàncies", ha afirmat, alhora que ha afegit que la coordinació entre els diferents cossos ha estat "total".

Havia passat l’ITE feia poques setmanes

Dimarts a la nit, Albiol va explicar als mitjans que els veïns asseguraven que feia poques setmanes l’edifici havia passat la inspecció tècnica d’edificis (ITE). Es tracta d'una avaluació que s’encarrega d'assegurar-se que els edificis compleixen els requisits de seguretat necessaris. L'edifici, que es va esfondrar parcialment, tenia cinc plantes i l’ARA ha pogut confirmar que durant el gener va fer-se aquesta inspecció parlant amb l’arquitecte que hauria donat el vistiplau al procediment. “No entenc què ha pogut passar. L’edifici no mostrava senyals de dany”, ha assegurat. L'especialista diu que “no troba cap explicació” davant els fets succeïts. L'alcalde fins i tot va dir que semblava que hi havia unes condicions d’habitabilitat “molt acceptables” i que a l’Ajuntament no li consta cap expedient urbanístic per obres il·legals.

Els bombers van desplegar una enorme grua per poder inspeccionar l'interior de la finca.

L'esfondrament va tenir lloc a les 10.30 hores, quan es va col·lapsar la coberta de l'àtic i van cedir els sostres d'un costat de l'edifici deixant intacta la façana. És a dir, han quedat ensorrats tots els menjadors, des de l'àtic fins als baixos, però s'ha mantingut dreta la resta de l'immoble. Això va permetre que diversos veïns poguessin sortir pel seu propi peu del bloc, tal com corroboren diversos testimonis i fonts dels Bombers.

Bombers inspeccionant la part superior de l'edifici.

Alguns veïns dels edificis adjacents expliquen que ho van viure com si fos un terratrèmol. La Sara, veïna del número 7, descriu que era a la seva habitació quan ha "vibrat" l'edifici. Va sortir immediatament a la terrassa i va veure "fum blanc".

Bombers, sanitaris i policia local al lloc dels fets.
Bombers en una grua inspeccionant l'estat de l'edifici esfondrat al carrer Canigó de Badalona.

Dimarts, l'alcalde de Badalona ja va trobar-se amb els veïns afectats i va manifestar el seu “impacte per la tragèdia”. “Hi ha famílies destrossades que m’han demanat estar al seu costat avui, fins que es tregui l’última pedra i el temps que faci falta”, va afegir.

stats