Societat 05/10/2016

El Tribunal Constitucional pot fer tornar els toros a Catalunya?

El Govern manté que encara que una sentència anul·li la prohibició, treballaran perquè no tingui "cap efecte pràctic"

Enric Borràs
4 min
José Tomás, actuant a la Monumental de Barcelona durant l'última temporada que hi va haver espectacles taurins a Catalunya

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha començat a debatre la decisió final sobre el recurs que va fer el PP el 2010 en contra de la llei que aboleix els espectacles taurins a Catalunya. La possibilitat que tombi la prohibició dels toros, normalitzada des de fa anys, és ben real –no seria la primera llei catalana anul·lada pel TC– però en cas que ho faci no implicarà el retorn automàtic dels espectacles taurins. "Si es confirmés, immediatament ens posaríem a treballar per impedir que aquesta sentència tingués cap efecte pràctic", ha declarat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.

El president de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya, Francisco March, es declara "escèptic i alhora esperançat" pel debat del Constitucional. Segons 'La Vanguardia' el tribunal té sobre la taula un projecte de sentència que apunta que el Parlament, en prendre una decisió avalada per una iniciativa legislativa popular (ILP) amb 180.000 firmes, es va extralimitar en les seves competències. Aquest esborrany indicaria que prohibir els toros correspon al govern espanyol i a les Corts Generals i no a la Generalitat. "Per fi, sis anys després, ha arribat el dia que es discuteixi el recurs, confio que prosperi", assegura March. Leonardo Anselmi, portaveu de la plataforma que va impulsar la ILP, Prou!, reconeix que és possible que el TC tombi la llei, però assegura que "en termes pràctics segur que la sentència no s'aplicarà" i "no tornaran les corrides de toros a Catalunya".

Des del departament de Presidència no aclareixen exactament com impediran que la sentència permeti el retorn dels espectacles taurins. Fonts de la conselleria diuen que ja ho comunicaran quan se sàpiga la decisió judicial, si és en contra del Parlament. Tot i això, Munté ha avançat avui que actuarien tal com s'ha fet amb la nova llei sobre desnonaments i pobresa energètica, que dribla la sentència del Constitucional que va suspendre la llei d'emergència social 24/2015 i que serien "molt ferms" en la resposta a la sentència. "Acatarem la decisió que va prendre el Parament, avalada per una ILP amb un suport extraordinari", ha afirmat Munté, i ha afegit: "De cap de les maneres volem un país on es matin o es facin patir els animals".

El PP argumenta que allò que es va transferir al Govern eren les competències sobre espectacles que corresponien al ministeri de l'Interior, és a dir; la responsabilitat de regular-los i de mantenir-ne l'ordre públic. El Parlament ha al·legat que la cessió de competències sobre espectacles inclou "l'ordenació del sector" i que això implica la possibilitat de prohibir-ne. Afegeix que l'Estatut del 2006 concreta que la Generalitat té "la competència exclusiva" sobre els espectacles i recorda que Castella-la Manxa, per exemple, també ha prohibit els braus embolats. La protecció dels animals també és una responsabilitat exclusiva de la Generalitat.

El recurs dels populars també, entre en altres aspectes, manté que prohibir els toros a Catalunya trenca la unitat de mercat de l'Estat i aixeca l'estendard de l'especificitat dels espectacles taurins com a patrimoni espanyol. En aquest sentit cal recordar que el 2013 –a través d'una ILP amb 580.000 firmes de tot l'Estat– es van declarar Bé d'Interès Cultural els espectacles taurins i que l'any passat el PP va aprovar al Congrés la llei per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, pensada per esquivar mesures com la prohibició dels toros a Catalunya. El jurista Carles Soliva, vicepresident de la comissió de defensa dels drets dels animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona i vocal de la comissió de dret constitucional, explica que la llei sobre el patrimoni immaterial no pot afectar la legislació catalana que prohibeix els toros, perquè és posterior.

"El recurs del PP és molt inconsistent, i s'ha fet per motius polítics, nosaltres actuàvem només en defensa dels drets dels animals", explica Soliva, que va formar part de la plataforma Prou!. Tant ell com el catedràtic de dret constitucional de la universitat de Barcelona Xavier Arbos, a més, asseguren que els partidaris dels toros haurien de resoldre un altre obstacle: les ordenances municipals en contra de la tauromàquia. Barcelona, per exemple, prohibeix els espectacles taurins a l'ordenança sobre la protecció, tinença i venda d'animals. I la sentència del TC no l'invalidaria automàticament.

"Fa un any que ens estem preparant per a la sentència i tenim un informe d'alternatives per blindar Barcelona com a ciutat antitaurina", explica la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de, Janet Sanz. D'entrada, caldrà veure si la sentència afecta l'ordenança, però si obre una porta per impugnar-la, tal com defensen que passaria des de la Federació d'Entitats Taurines, assegura que tenen eines com la regulació de les llicències municipals per impedir que els toros tornin a la ciutat. L'informe per garantir el blindatge l'han preparat amb l'ajuda de l'advocada Anna Mulà, també membre de la comissió de defensa dels drets dels animals i de la plataforma Prou!.

Arbos recorda que les illes Canàries tenen prohibits els espectacles taurins des del 1991 i que una sentència que impugnés la prohibició només a Catalunya "seria una altra asimetria causada pel Tribunal Constitucional". A més, diu que si una empresa volgués tornar a fer espectacles taurins hauria de tornar a començar des de zero "i caldria veure com s'ho fa per finançar-ho". "El lobi de les corrides de toros no es podrà reestructurar a Barcelona", assegura Anselmi, i afegeix que els animalistes faran tot el que tinguin a l'abast per blindar la llei, però que en tot cas l'únic que podria aconseguir el TC és frenar que l'exemple de Catalunya s'escampi a les illes Balears i altres comunitats. "Això, com a molt, implica un canvi d'escenari", afegeix, "ara la lluita serà per prohibir els toros a tot l'Estat".

March avisa que la plaça Monumental de Barcelona "està impecable" i preparada per tornar-hi, tot i que reconeix que probablement es trobarien "dificultats administratives" per part de l'Ajuntament i les institucions. Per això, tot i que esperançat, continua escèptic. Per això i per la influència que la disputa política entorn del sobiranisme pot tenir en el debat. "Reclamo que ens deixin ser aficionats taurins catalans, que no ens facin fora perquè ens agraden els toros", demana Francisco March.

stats