Societat 02/10/2017

Tres nord-americans, Nobel de medicina pels estudis del rellotge biològic

Els guardonats són Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young

Efe
2 min
Fotografia d'arxiu del 2013 Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young durant una conferència a la Universitat Xinesa de Hong Kong.

CopenhaguenEls nord-americans Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young han sigut guardonats avui amb el premi Nobel de medicina 2017 pels seus "descobriments dels mecanismes moleculars que controlen el ritme circadiari", considerat el rellotge biològic, ha anunciat avui l'assemblea Nobel de l'Institut Karolinska d'Estocolm.

Els guardonats han explicat "com plantes, animals i humans han adaptat el seu ritme biològic" per "sincronitzar-se amb les rotacions de la Terra", el que es coneix com el rellotge biològic, i que s'aplica tant al 'jet lag' que produeixen els viatges transatlàntics com a la funció clorofíl·lica de les plantes.

Aquest rellotge s'adapta la nostra fisiologia de manera "dràstica" en les diferents fases del dia, en l'anomenat cicle circadiari, i regula des de la conducta fins als nivells hormonals, la temperatura corporal o el metabolisme, ha explicat el jurat en anunciar la seva decisió.

Al llarg de la seva carrera, els guardonats han aïllat el gen que controla el ritme biològic diari en codificar una proteïna que s'acumula a les cèl·lules durant la nit i es degrada durant el dia.

A més, han identificat components addicionals de les proteïnes que influeixen en el rellotge intern de les cèl·lules, apunta l'argumentació de l'institut suec.

Hall va néixer a Nova York el 1945 i exerceix a la Universitat de Maine; Rosbash és de Kansas, va néixer el 1944 i treballa a la Universitat de Waltham, i Young, nascut el 1949 a Miami, pertany a la Universitat Rockefeller.

L'any passat, l'Institut Karolinska va distingir el japonès Yoshinori Ohsumi per haver descobert els mecanismes de l'autofàgia, procés bàsic de degradació i reciclatge de components cel·lulars i de gran importància en molts fenòmens fisiològics.

La dotació del premi és de 9 milions de corones sueques (943.784 euros), que es repartixen entre els guardonats, després que aquest any la fundació augmentés la suma de les distincions Nobel per primera vegada en cinc anys.

Després de l'anunci del Nobel de medicina es comunicaran els de física i química, demà i dimecres, i dijous s'anunciarà el de literatura, divendres el de la pau i dilluns, el d'economia.

Tots els premis es donen a conèixer a Estocolm, excepte el de la pau, que es lliura a Oslo per desig exprés del fundador dels premis, el magnat suec Alfred Nobel (1833-1896), ja que en la seva època Noruega formava part del Regne de Suècia.

Els premis són lliurats el 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort de Nobel, en una doble cerimònia al Konserthus d'Estocolm i a l'Ajuntament d'Oslo.

stats