Societat 16/11/2021

Tres detinguts per estafar amb oli d'oliva fals a Mallorca

La Guàrdia Civil ha requisat 4.000 litres d'aquest producte

ARA Balears
2 min
Imatge de l'operatiu.

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut tres persones a Mallorca acusades de delictes d'estafa, contra la propietat industrial i falsificació de certificat, tots relacionats amb la comercialització d'oli d'oliva. En total, els agents han requisat 4.000 litres d'oli que havien de ser distribuïts entre els consumidors finals, segons ha informat el cos policial en un comunicat.

La investigació ha permès saber que els acusats adulteraven l'oli d'oliva fent diferents mescles amb olis d'una qualitat inferior, fins i tot amb oli refinat de gira-sol. El cas va aparèixer aquest gener quan la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear va sol·licitar la col·laboració del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (Seprona) davant els indicis de manipulació fraudulenta de l'envasament, distribució i venda d'oli d'oliva verge extra i verge extra ecològic.

Imatges de l'operatiu contra l'estafa de l'oli d'oliva procedent de les Illes Balears.

En aquell moment els agents del Seprona varen obrir una investigació per controlar de manera exhaustiva les activitats dels suposats autors del frau, que tenien establerta una xarxa de clients als quals distribuïen i comercialitzaven oli d'oliva que asseguraven que era procedent d'olivars de les Illes. Com a resultat d'aquest operatiu coordinat amb inspectors del Govern, varen aconseguir demostrar que el producte final no provenia íntegrament del producte local.

Així, els compradors pensaven que compraven un oli d'alta qualitat i exclusiu, quan en realitat el producte era d'una qualitat molt inferior, ja que estava mesclat amb oli de gira-sol i d'altres de menor qualitat. Per tal de descobrir-ho, els agents han fet inspeccions a les províncies de Jaén i Cadis i a l'illa d'Eivissa.

D. O. Oli de Mallorca lamenta els fets

Davant l'aparició d'aquesta informació als mitjans, el consell regulador de la Denominació d'Origen Oli de Mallorca (D. O. Oli de Mallorca) ha fet un comunicat per "aplaudir l'operació del Seprona per acabar amb una suposada comercialització per part d'un empresari d'olis de diversa procedència, en casos inclús de qualitat inferior". Aquests, adverteixen, estaven "etiquetats com a 'Oli d'Oliva Verge Extra', denominació que únicament pot ser aplicada als sucs d'oliva de la màxima qualitat".

En aquest sentit, el president de D.O. Oli de Mallorca, Joan Mayol, destaca la feina de les autoritats "per descobrir un fet tan lamentable com aquest que a la vegada serveix per demostrar que el sistema funciona". A més, recorda que "els consumidors que volen olis d'oliva verge extra amb garanties poden escollir els que tenen segells de qualitat com és la DO Oli de Mallorca o les distincions obligatòries com l'ecològica, que ofereixen totes les garanties i avals externs de la seva qualitat i correcció".

 

stats