SISTEMA PENITENCIARI
Societat 26/10/2018

Treballadors socials denuncien la manca de personal a les presons

A les Balears només hi ha 13 de les 23 places cobertes “i després s’omplen la boca amb la reinserció social”, critiquen

Sabrina Vidal
3 min
VAGA ESTATAL DE FUNCIONARIS DE PRESONS  Dimecres i divendres d’aquesta setmana es varen fer les dues primeres jornades de vaga de funcionaris de presons, en què també participen els treballadors socials. Tots demanen millores econòmiques, més formació i, sobretot, més personal per atendre el gran nombre d’interns.

PalmaEls treballadors socials que fan feina a les presons de les Illes Balears diuen que estan saturats de feina perquè no es cobreix la totalitat de la plantilla. Certament, la Secretaria General d’Institucions Penintenciàries, que depèn del Ministeri d’Interior, reconeix que només 13 de les 23 places estan cobertes. Tot i això, n’hi ha quatre més en oferta pública que ja està previst que es cobriran.

De moment, però, els que hi ha asseguren que cadascun pot dur una mitjana de 100 casos. Els treballadors socials són un element decisiu per aconseguir la reinserció social i perquè els delinqüents no reincideixin, però consideren que actualment “és impossible gestionar el volum de feina i els presos en pateixen les conseqüències amb els retards en els permisos, per exemple”.

Un treballador del Centre d’Inserció Social de Palma (CIS) que prefereix que no es publiqui el seu nom, manté que han de suplir les carències del sistema. “A vegades pensam que no es pot fer el seguiment com toca, la gent pot quedar desemparada”, assegura. Una companya seva, que també vol preservar el seu nom, explica que només tenen deu minuts per entrevistar-se amb cada intern, “i després s’omplen la boca amb la reinserció social”.

El problema no és la llei, “que està bé”, sinó que “el Ministeri no es preocupa de posar els recursos que toca”. Segons aquesta testimoni, fins i tot el director de la presó de Palma és conscient de l’abandonament que pateixen per la manca de personal. El director no pot parlar amb els mitjans sense el permís previ del Ministeri, però fonts internes d’Institucions Penintenciàries asseguren que són conscients que manca gent. “És un problema que s’arrossega des dels anys de la crisi econòmica i ara hi ha voluntat política per solucionar-lo”.

Els treballadors consultats reconeixen que l’abandonament que pateixen no és d’ara. “Ja sumam set anys d’abandonament per part del govern del PP i ara, que comença un executiu progressista, els feim una vaga de sis dies”, lamenta.

Però és que cada dia “treballam amb gent que pateix sobredosi, amb malalts de salut mental, hem hagut de despenjar persones...”, es justifiquen i, a més, denuncien la saturació d’altres departaments.

Segons el que expliquen els professionals entrevistats, al servei de gestió de penes de la presó només hi ha una sola psicòloga que “té 60 persones a la llista d’espera”. La sobrecàrrega arriba també al Departament de Sanitat, que “està saturat”.

Els treballadors socials comparen la seva situació amb la d’uns pares que volen educar els seus fills. “Els vols dur nets, acompanyar-los a l’escola, ensenyar-los a menjar bé, vestir-los com toca... Si en tens dos ho pots fer, però si en tens vint, només intentes que no es matin i prou”, diuen.

Aprofiten aquest altaveu per lamentar la visió negativa que la societat té de la presó, un indret que, diuen, “està ple de gent qualificada tan sols mancada de recursos”.

El sistema ha de pensar més en la prevenció que en el càstig, diuen. “Molts delinqüents ho són per l’entorn on han crescut, perquè no els queda una altra opció”, afegeix un dels testimonis. “Sense la nostra feina, els carrers serien llocs molt més insegurs. És un món dur i desconegut, però en la nostra feina dus dins l’ADN ajudar la gent”, gent que la societat abandona.

Vaga dels funcionaris

Els treballadors socials són personal laboral, no funcionaris de presó. Amb tot, aquesta setmana s’han sumat a la vaga convocada per als passats 24 i 26 d’octubre i els propers 6, 8, 13 i 18 de novembre. Demanen una millora de les condicions salarials, més formació i una relació de llocs de feina més real. La vaga és la conseqüència directa de la ruptura unilateral de les negociacions amb el Ministeri el passat 25 de setembre, quan Hisenda i Funció Pública no els donaren el vistiplau.

stats