Societat 19/09/2019

Traslladen les 37 tortugues marines nascudes a Eivissa a centres de Mallorca i València

Els exemplars passaran un any en captiveri fins que siguin capaços de sobreviure en llibertat

Ara Balears
2 min
Algunes de les tortgues marines.

PalmaLes 37 tortugues marines nascudes els darrers dies a Eivissa a les incubadores del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (Cofib) ja han estat traslladades a dos centres de Mallorca i a l'Oceanogràfic de València. Els exemplars passaran un any en captiveri fins que siguin capaços de sobreviure en llibertat, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient. Quan passi aquest període, les tortugues seran alliberades en una platja eivissenca perquè les femelles, quan siguin adultes, puguin tornar a pondre ous al mateix lloc on varen néixer.

Del total d'individus, 19 s'han duit a l'àrea de Restauració i Conservació d'Animals Marins de l'Oceanogràfic, nou al Laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura d'Andratx i la resta a Palma Aquàrium. Des de Medi Ambient han destacat que l'Oceanogràfic té una gran experiència en la cria de tortugues i en aquest centre ja se n'han recuperat 495 exemplars, que han pogut tornar a la mar. Pel que fa a les instal·lacions de Mallorca, la Conselleria ha explicat que durant els darrers dies s'han preparat per complir els protocols que garanteixin les millors condicions dels animals.

Cal recordar que aquest estiu dues tortugues babaues varen pondre 58 ous a la platja d'en Bossa i 102 al Cavallet, a Eivissa. Per garantir la supervivència dels ous que tenien possibilitats, un equip del Parc Natural de ses Salines, treballadors de Palma Aquarium i del Centre de Recuperació d'Espècies Marines (CREM) varen traslladar els ous de la platja fins al Cofib, on fa poques hores han nascut els cinc exemplars.

És la primera vegada que té lloc un procés com aquest a les Balears, però la Conselleria de Medi Ambient ha dit que previsiblement "no serà el darrer". Els canvis en les temperatures de la mar faran que sigui cada vegada més comú que les tortugues marines arribin al litoral balear. Per aquesta raó, la Conselleria ha explicat que el personal de l'Administració ja s'està formant per atendre futurs casos.

Què has de fer si trobes una tortuga fent la posta d'ous?

El primer que s'ha de fer és estar en silenci i evitar moviments bruscos. També és imprescindible no posar-se davant la tortuga perquè no et vegi, perquè s'espantarà i deixarà els ous abandonats. D'acord amb Guillermo López, oceanògraf especialitzat en tortugues que ha treballat sis anys en la conservació d'aquests animals a Costa Rica i Panamà per l'ONG Sea Turtle Conservacy, no es pot enfocar l'animal amb llum blanca, però sí que se'n pot utilitzar una que sigui vermella. També s'ha d'evitar que més de deu persones estiguin (sempre darrere la tortuga) al voltant de l'animal perquè podria notar els moviments a l'arena.

stats