Societat 10/11/2022

Els distribuïdors d'aliments i begudes desmenteixen el desproveïment de productes per l'atur dels transportistes

La ministra de Transports garanteix que "els que vulguin treballar ho puguin fer amb tota seguretat en els punts estratègics a la cadena de distribució"

2 min
Camions de mercaderies al port de Palma.

Palma"L'Associació d'Empreses de Distribució d'Aliments, Begudes i Neteja (ADED) volem desmentir que es produirà desproveïment de productes, davant l'anunci d'atur convocat en l'àmbit nacional per la Plataforma en Defensa del Transport". L'organització ha enviat aquest dijous un "missatge de calma a la ciutadania". Així, ADED assegura que "continuam treballant per garantir en tot moment el subministrament de productes".

En la mateixa línia, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha valorat aquest dijous a Palma l'aturada indefinida: "Parlarem amb la plataforma. Jo confii que no es dugui a terme. Hem aprovat una normativa per garantir que tinguin unes condicions dignes". A més, la ministra ha dit que és una aturada minoritària. "En cas que es produeixi l'atur, treballarem per garantir que els transportistes que vulguin treballar ho puguin fer amb tota seguretat en els punts estratègics a la cadena de distribució", ha afegit.

Els transportistes de les Illes no s'hi uniran

Així i tot, els transportistes de les Illes no s'uniran a l'aturada indefinida que ha convocat a tot l'Estat la Plataforma en Defensa del Transport, una organització minoritària al sector que ja va convocar les últimes mobilitzacions del març. D'aquesta manera, denuncien l'incompliment per part dels seus clients, els carregadors, de la llei que prohibeix treballar a pèrdues, així com la falta de control del govern espanyol del compliment d'aquesta normativa. L'aturada començarà aquest diumenge a mitjanit. "No ens hi apuntarem, però alerta. No ho descartam més endavant", ha confirmat el president de l'Agrupació Empresarial de Mercaderies de les Balears, Ezequiel Horrach.

L'organització acull 1.600 transportistes i 7.000 vehicles, el 80% del sector del transport. El seu president explica que els transportistes de les Illes no sofreixen els mateixos problemes amb els subcontractats, com sí que passa a la Península. Així i tot, explica que aquí sofreixen els elevats preus del combustible: "És un 20% més car que a la Península. A més, molts encara no hem cobrat les ajudes. La gent està al límit".

Evitar els piquets

Pel que fa a les provisions, i amb la finalitat de garantir l'alimentació, alguns dels transportistes partiran diumenge —abans que comenci l'aturada— per evitar els possibles piquets. Horrach també conta que moltes empreses ja han fet aquesta setmana els encàrrecs per evitar quedar sense provisions. "A les Balears no tenim un centre logístic i la nostra capacitat d'emmagatzemar és de dos a quatre dies", conclou.

stats