Societat 06/02/2019

'Trans Happy', el primer vídeo interactiu a les Balears sobre la infància transsexual

El documental, que recull diferents testimonis, té la finalitat de mostrar la transsexualitat d'una manera positiva

T. C
2 min

PalmaL'associació de famílies de menors transsexuals

"Ara soc feliç, perquè soc qui sóc i m'estim", assegura Christian, de 14 anys, un dels protagonistes del vídeo. Christian, que acaba d'obtenir el DNI amb el nom que va triar després d'iniciar el procés d'adopció del gènere que sent com a propi, repeteix constantment la paraula "feliç" quan li pregunten per la seva vida actual, i la seva mare, Xisca, corrobora que les seves vides han millorat molt.

No obstant això, la mare de Christian manifesta que no va ser un procés fàcil: "La meva primera reacció va ser de por i em va costar molt de temps acceptar-ho. Però avui dia el meu fill és feliç, i això és el més important".

Per la seva banda, Sergio Nicora, pare de Valentina, una de les nines transsexuals que també conten el seu testimoni al vídeo, coincideix amb la resta de pares i mares en el fet que en un primer moment "és molt complicat assumir-ho". "De seguida que ho acceptes, és una alliberació per a ells i per als pares". En aquest sentit, Sergio recorda el primer dia que la seva filla va sortir al carrer amb roba de dona: "Va ser un dels dies més feliços de la meva vida. La meva filla desprenia llum, era una nina completament feliç".

Aquest és el missatge que vol difondre el vídeo interactiu, amb la intenció que totes les persones que el vegin es plantegin els seus estereotips i prejudicis sobre la transsexualitat. El documental, a través de 18 camins diferents, té un únic missatge final: "Tria sempre l'opció de la diversitat".

En aquesta línia, la directora de l'Institut per la Convivència, Marta Escoda, ha exposat que en els darrers dos anys i mig s'han iniciat 73 protocols escolars d'acompanyament a alumnes transsexuals i a les seves famílies a les Balears, unes actuacions que s'han vist reforçades per les mesures de suport i normalització previstes a la normativa autonòmica en favor dels drets LGTBI.

stats