Societat 10/12/2021

Les activitats de la Diada s'inspiren enguany en la serra de Tramuntana

Hi haurà activitats culturals, excursions, rutes i, per primera vegada, s’obre al públic el Refugi Antiaeri ubicat al Palau del Consell

3 min
Cartell Diada de Mallorca 2021

Les activitats de la Diada de Mallorca tindran com a fil conductor la serra de Tramuntana, amb motiu del desè aniversari d'ençà que va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco. Així ho han explicat aquest divendres la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Presidència, Javier de Juan, en la presentació del programa, que comença aquest divendres fins dia 31.

"La serra de Tramuntana forma part de la nostra essència i identitat. És la part que ha demostrat que és possible la simbiosi entre les persones i la natura, encara que l'entorn i les condicions siguin complicades i posin a prova la nostra capacitat d'enginy i la nostra resiliència", ha assenyalat la presidenta del Consell, que també ha convidat tothom a participar activament en les activitats de la Diada.

El programa està estructurat en cinc blocs: activitats culturals, excursions i rutes; activitats per a la gent gran; visites teatralitzades i visites al Refugi Antiaeri ubicat a l'edifici del Palau del Consell.

D'una banda, com cada any, s'han organitzat activitats culturals arreu dels pobles de Mallorca. Seran infantils i per a tota la família; hi haurà contacontes i música, i s'han organitzat amb els ajuntaments (mitjançant el CACIM, Catàleg d'activitats culturals municipals).

Un segon bloc temàtic d'activitats són excursions i rutes guiades. Es tracta de rutes naturals i patrimonials pels espais del Consell de Mallorca que són en l'entorn de la Serra. S'ha treballat amb el suport del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient amb la col·laboració de tots els departaments del Consell. La primera excursió es realitzarà als Tossals Verds aquest diumenge mateix. Totes les sortides són accessibles a persones amb mobilitat reduïda.

Un tercer bloc específic estarà dedicat a la reactivació del col·lectiu de gent gran. El Consell ha posat en marxa el pla Reactiva't, encaminat a reactivar físicament, socialment i emocionalment el col·lectiu de persones majors de Mallorca mitjançant activitats específiques, després de la pandèmia. "Obrim així un espai només per a ells", ha dit De Juan, que ha explicat que s'ha fet en coordinació amb els clubs i associacions de tercera edat de Palma i de la Part Forana. "Posam la seu del Consell, el Palau del Consell, a la seva disposició. Hem programat un calendari de visites guiades per l'edifici", ha dit.

Una altra novetat és l'ampliació de les visites teatralitzades, gràcies a l'èxit de l'any anterior, quan es varen programar per primera vegada. Tenen l'objectiu de difondre el context històric de la Diada de Mallorca en espais emblemàtics. Els assistents poden conèixer per segon any la història del Palau del Consell d'una manera divertida i entretinguda. I enguany s'oferiran visites teatralitzades a la finca de Raixa i a Lluc. També per primer pic en el programa de la Diada s'han inclòs dues visites guiades i una conferència al Refugi Antiaeri del Palau del Consell.

El programa, amb actes per a totes les edats i adaptat a les circumstàncies que marca la pandèmia i amb seguretat, comença aquest divendres, dia 10 de desembre, amb el muntatge de l'exposició Compromesos amb l'agenda 2030.

L'acte central de la Diada de Mallorca serà el 17 de desembre al teatre Principal de Palma. El lliurament dels premis, honors i distincions del Consell de Mallorca d'enguany reconeixen persones, empreses i entitats que han destacat per la seva trajectòria i la seva contribució a Mallorca. Ahir mateix es varen aprovar en ple els premis Jaume II, els fills predilectes de l'illa de Mallorca i les medalles d'Honor i Gratitud.

stats