El temps
Societat 27/05/2022

Tornen a pujar els termòmetres a les Balears

2 min
La onada de calor arribarà els pròxims set dies

PalmaEls aiguats d’aquesta setmana han evitat que el mes de maig hagi estat especialment sec. A Palma l’aiguat de dimecres va deixar 31 l/m² en només deu minuts, un valor d’intensitat rècord. Al port de Palma, des del setembre del 2017 que no hi plovia tant en un sol dia. El següent canvi de temps serà, però, una altra glopada d’aire càlid que podria tornar a portar temperatura gairebé de rècord durant els primers dies de juny.

La previsió de la setmana.

Encara hi ha una mica d’incertesa sobre quin serà el sector de la Mediterrània més afectat per la forta pujada del termòmetre, però alguns models fan pensar que, si bé bona part de la Península podria evitar la temperatura extrema, les Balears es veurien molt més afectades per la calorada. Al voltant de dimecres es podrien tornar a superar els 30 graus a la majoria d’indrets de les Balears, i a l’interior de Mallorca la màxima tornaria a superar els 35 graus.

A partir d’aquí hi ha molts escenaris possibles: des d’un en el qual la calor intensa persisteix durant bona part de la segona part de la setmana, fins a una baixada clara del termòmetre que normalitzaria l’ambient o que fins i tot faria tornar la fresca. Després d’uns quants dies més variables i amb ruixades, ara tornarem a un període de cel més estirat. És molt poc probable que la setmana que ve hi hagi cap nova situació de ruixades i, en general, els niguls seran escassos. Aquest dissabte encara bufarà tramuntana, però els pròxims dies predominarà l’embat. 

El consell.

S’acaba la fresca i tornam a la calor avançada per a l’època, que serà el que marcarà tota la setmana que ve, sobretot la part central. Recuperau la roba d’estiu, tot i que la baixada de la temperatura de la mar mantindrà la basca a retxa uns quants dies més. 

Que no us sorprengui.

L’entrada de la tramuntana ha fet que la temperatura de la mar es normalitzi: si bé el cap de setmana passat havia arribat a estar 4 o 5 graus més calenta del que tocaria per a l’època, ara ha tornat a valors bastant normals de devers 21 graus.

stats