Societat 01/07/2021

Tornen a la mar les primeres tortugues marines que van néixer a les Balears

Personal tècnic i voluntariat han amollat els 47 exemplars a la Mesquida

ARA Balears
2 min
Una de les tortugues que han amollat aquest dijous a Menorca.

PalmaLes 47 tortugues marines (Caretta caretta) que van néixer l'any passat a la platja de la Mesquida, al terme municipal de Maó, Menorca, han tornat aquest dijous a la mar. Aquestes tortugues, segons la documentació existent, van ser els primers exemplars que van néixer a les Illes Balears, segons han explicat en un comunicat.

Els encarregats d'amollar els exemplars han estat el personal tècnic i voluntaris i a l'acte també hi han assistit el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i una quarantena de voluntaris del GOB Menorca, Menorca Preservation Fund, Per la Mar Viva i Obsam. Precisament, Mir ha agraït la tasca "imprescindible i desinteressada" del voluntariat, "una mostra més de la important consciència ambiental dels ciutadans d’aquestes illes".

"Poder retornar a la mar les primeres tortugues que han nascut a una platja de l’arxipèlag és una gran fita en la gestió de la biodiversitat. Però no hem de perdre de vista que aquest fenomen, cada vegada més recurrent, és una conseqüència més de l’emergència climàtica que vivim", ha afegit.

Tornen al mar les primeres tortugues marines nascudes en una platja de les Illes Balears.

Les 47 tortugues que s’han retornat aquest dijous a la mar ho han fet amb un pes mitjà d’1,2 kg i una longitud d’uns 20 cm. Gràcies al programa head-starting, els exemplars han pogut assolir els paràmetres adients per a l’alliberació, ja que s’ha incrementat la capacitat d’adaptació i supervivència en el medi. Tots ells porten incorporat un xip, que permetrà identificar-los. A més, una de les tortugues té incorporat un sistema de geolocalització per poder seguir el trajecte que fa.

Abans d’amollar-se, les tortugues han estat sexades gràcies a la col·laboració de l’Oceanogràfic de València i l’Hospital Veterinari Aragó de Mallorca. Els resultats indiquen que un 21% dels exemplars són femelles i un 79% mascles, cosa que aporta dades sobre la temperatura en què s’han de desenvolupar els ous. Així, tal com indiquen les observacions dels experts, una temperatura més alta permet que hi hagi una ràtio major de femelles.

Des del servei de protecció d’espècies també han volgut recordar que ja ha començat l’època de nidificació de les tortugues marines a la Mediterrània occidental i que és important que, si es troba un rastre de nidificació, es telefoni a l'112 per activar el protocol corresponent.

stats